La minele ce se închid în câtiva ani vor mai lucra aproape 2.000 de mineri. Restul s-au trecut pe listele de disponibilizare si, într-o lunã, se aleg si cu sumele compensatorii.
La Petrila vor mai scoate cãrbuni 573 de mineri, alti 737 mai rãmân la Paroseni si 564 la Uricani. În cadrul administratiei Societãtii Nationale de Închideri de Mine vor mai fi alti 65 de angajati, iar pânã la jumãtatea lunii viitoare, cei 489 de disponibilizati primesc si banii, toti într-o singurã transã. Asta dupã ce au fost consiliati de cei de la somaj.
„În aceastã perioadã au fost efectuate, la fiecare sucursalã minierã, serviciile de pre-concediere, servicii care constau în prelucrarea cãtre toti angajatii care pleacã din sistem a drepturilor si obligatiilor, referitoare la ajutorul de somaj.
Dupã aceastã perioadã, în data de 8 octombrie, le înceteazã contractele individuale de muncã, dupã care fiecare angajat are de fãcut o fisã de lichidare, care când o finalizeazã, disponibilizatii îsi vor putea ridica suma de bani.
Sumele se ridicã de la casieriile sucursalelor, fie de pe card, la solicitarea angajatului, începând cu data de 15 octombrie”, a declarat Aurel Anghel, directorul general al Societãtii Nationale de Închideri de Mine Valea Jiului.
Dupã 15 octombrie, fostii mineri ajung someri si mai primesc o indemnizatie de somaj, a cãrei valoare depinde de vechimea în muncã, dar, în medie, aceasta este de 500 de lei.
Disponibilizãrile sunt în plinã desfãsurare, iar ortacii au discutat cu responsabilii de la agentiile locale de formare profesionalã.
Asta, dacã vor vrea sã se recalifice pe perioada somajului, gratuit si sã îsi gãseascã apoi o nouã slujbã.
O bunã parte dintre ei, însã, vor ajunge în cteva luni, pensionari.
Diana Mitrache