6Verificãrile repetate în tern ale echipelor de la ApaServ valea Jiului au dat rezultate si tot mai putini sunt cei care încearcã sã se sustragã de la plata apei consumate. Chiar si asa, însã, mai sunt consumatori care recurg la tot felul de subterfugii, în speranta cã nu vor fi prinsi si trasi la rãspundere.

Chiar dacã numãrul celor care încearcã sã consume apã necontorizatã este mai mic, echipele de control ale ApaServ mai dau încã peste „smecheri” pentru care legea pare facultativã. De regulã sunt, însã, prinsi si pusi la platã. De la începutul acestui an la abonatii casnici au fost descoperite peste 300 de bransamente ilegale. Iar pentru cei gãsiti în culpã s-a luat mãsura debransãrii, în timp ce pe numele lor a fost formulatã o plângere penalã. De regulã vorbim despre consumatori debranasti pentru restante la plata facturilor care s-au gândit sã se rebranseze singuri la retea. Reprezentantii operatorului de apã si canalizare spun cã sunt unii care s-au legat ilegal al reta si de câte 12 ori, adicã de câte ori au rãmas fãrã apã la robinete, asa cã au acum câte 12 plângeri penale.

Firme prinse cu mâta în sac

Si nu doar populatia încearcã sã eludeze normele legale, ci si unii reprezentanti ai societãtilor comerciale. De exemplu, pentru SC Marko 2000 suspiciunile au apãrut în momentul în care reprezentantul legal al firmei a refuzat în repetate rânduri accesul echipelor ApaServ pe proprietatea lui. Iar citirea apometrului o dãdea singur, cam asa: ianuarie – februarie – martie – nimic, aprilie – 18 mc, dupã care iar nimic. Numai cã în data de 1 august a fost nevoit sã îsi ducã apometrul la verificat si atunci s-a stabilit  o diferentã substantialã  dintre ultimul index facturat si indexul citit la verificare. Iar „circul” a continuat când reprezentantii ApaServ au încercat sã sigileze apometrul dupã verificare. Administratorul firmeia  refuzat, din nou, accesul pe proprietatea sa: o datã, de douã ori, de trei ori, pânã când a rãmas fãrã apã, debransatã direct din drum. „Am trimis caterpilarul si am oprit apa în drum”,a  explicat directorul SC ApaServ, Costel Avram.

Si societatea „Visul Imaginatiei” a fost gãsitã în culpã. Aici s-a decsoperit o sursã de apã necontorizatã, folositã la spãlatul masinilor. Rezultatul: o facturã de 15 milioane de lei si montarea unui apometru. La fel ca si la o altã societate din zona Livezeni, numai cã acolo era vorba despre un gater si un by-pass realizat înainte de contorul de apã. „Chiar dacã mai gãsit situatii de acest gen, sunt mult mai putine cazuri. Oamenii au înteles, în general, cã ceea ce consumã trebuie sã si plãteascã”, a declarat Costel Avram.

Carmen Cosman