Mai incearca o data. Cetatea Devei scoasa din nou la licitie

In loc sa admire maretia monumentului istoric, turistii care urca pe Cetatea Devei sunt nevoiti sa se multumeasca doar cu zidurile exterioare. Asta din cauza ca lucrarile de reabilitare a monumentului, declansate de Primaria Deva, treneaza de ani de zile si sunt slabe sansele sa fie finalizate in termenele stabilite.

Primaria Deva pare incapabila sa finalizeze lucrarile de reabilitare a Cetatii Devei si sa-i redea stralucirea de odinioara, chiar daca proiectul este finantat din fonduri europene. Cetatea Deva abia a scapat de schelele exterioare, care ascundeau zidurile exterioare de ochii turistilor, dar pana la finalizarea proiectului mai este cale lunga, chiar daca, teoretic, ele trebuie terminate pana la finele acestui an.

Administratia municipiului Deva a publicat pe Serviciul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) anuntul de intentie de organizare a licitatiei pentru incinta II si incinta III, asta dupa ce licitatia din toamna anului trecut s-a anulat, pentru ca niciuna dintre ofertele depuse nu indeplinea conditiile de calificare.

Corina Oprisiu, administratorul public al Devei, spune ca „licitatia pentru incinta I s-a stopat. Pentru incintele II si III s-a publicat anuntul pe SEAP si aici suntem in grafic”. Oprisiu mai spune ca reabilitarea incintei I va fi facuta din bani de la bugetul local.

Proiectul de reabilitare a Cetatii Deva este finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara „Dezvoltarea durabila si promovarea turismului“, iar termenul de implementare a acestuia este de 30 de luni de la data de 12.03.2010, adica toamna lui 2012. Valoarea totala a proiectului este de 38.428.182,03 de lei, din care 25.325.368,34 de lei reprezinta finantare nerambursabila. Prin acest proiect se urmareste valorificarea potentialului turistic si cultural al zonei urbane „Dealul Cetatii Deva“, iar al finalizarea programului va fi complet reabilitat ansamblul-monument istoric Cetatea Devei, incintele fortificate II si III si va fi asigurata calea de acces pana in apropierea incintei III.

Carmen Cosman

Advertisements