Petrosãnenii, iubitori ai naturii. Locuitorii municipiului Petrosani s-au dovedit de-a lungul anilor cã sunt mai ecologisti decât ecologistii.
Ori de câte ori se toaleteazã sau se taie un pom care poate pune viata unui om în pericol, locuitorii din Petrosani se autosesizeazã si chiar din contrã sesizeazã si autoritãtile locale. Nu de putine ori, reprezentantii autoritãtilor locale au primit cetãteni în audientã care le cereau sã nu mai taie crengile sau pomii pentru cã distrug natura. Însã aceste persoane nu îsi dau seama de multe ori cã acesti pomi bãtrâni le pot pune viata în pericol în cazul unor conditii meteo nefavorabile când vântul bate cu putere. Cetãtenii se revoltã pentru toaletarea pomilor în timp ce pãdurile dispar pe zi ce trece.
În România, conform studiilor fãcute de Greenpeace, în fiecare orã sunt tãiate peste 3 hectare de pãdure, iar judetul Hunedoara, din pãcate, nu lipseste de pe harta defrisãrilor.
Activistii ecologisti atrag atentia cã, fãrã pãduri sãnãtoase si bogate, planeta nu poate sustine viata. Circa 80% din pãdurile lumii au fost degradate sau distruse, iar România se afla pe harta tãierilor ilegale. Conform rãspunsurilor primite de Greenpeace de la autoritãti, în perioada 2009-2011 s-au înregistrat, în total, la nivel national, 31.456 de cazuri de tãieri ilegale de arbori, iar judetul Hunedoara nu lipseste de pe harta tãierilor abuzive. Din fericire sunt mai putine cazuri decât în alte judete, dar asta nu scuzã cu nimic defrisãrile abuzive. Falnicii condrii de odinioarã sunt ciopârtiti si hectare întregi de pãdure cad sub drujbele celor care exploateazã lemnul. Conform datelor oficiale, în judetul Hunedoara s-au semnalat 230 de cazuri de tãieri ilegale de arbori, care s-au soldat cu sanctiuni, adicã amenzi contraventionale sau dosare penale, în functie de gravitatea faptei.
Îngrijorãtor este faptul cã în jurul nostru, în judetele limitrofe, se taie din abundentã, iar în Gorj sunt peste 2.500 de tãieri ilegale. Vorbim despre pãdurile care comunicã cu cele din judetul nostru, în unele cazuri arii protejate, asa cã problema ne priveste direct.
Potrivit rezultatelor studiului Greenpeace, în România dispar peste 3 hectare de pãdure în fiecare orã, iar copacii iau drumul fabricilor de mobilã sau de cherestea.
Monika BACIU