Fie cã este vorba de firma care se ocupã de demolarea activelor minei din Petrila si de valorificarea materialelor ori de ”magneti”, toatã lumea are de câstigat din închiderea exploatãrii.

Cei mai fericiti sunt hotii de fier vechi care roiesc în jurul subunitãtii ce apartine de Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului. Acestia fac un ban din furturile de materiale feroase si neferoase care sunt în zone mai slab protejate de paza existentã la mina închisã. Zonele limitrofe minei (foto) sunt pline de resturile cablurilor furate si ”jupuite” pentru ca aluminiul sau cuprul sã poatã fi vândut centrelor de colectare a fierului vechi. ”Vin noaptea si furã ce pot, cred cã sunt de prin Bosnia, tot ãia care furau cãrbune când mina mai scotea productie. Mai sus de gardul minei despicã învelisul, îi dau foc si iau aluminiul si cuprul si-l duc la fier vechi”, sustin localnicii cu gospodãrii în zonã. Oamenii îi vãd pe ”magneti” dar, de teamã, îi lasã în pace. Curios este cã firma de recupereazã materialele de pe platforma exploatãrii miniere nu a fãcut nici o plângere cãtre autoritãti.

”Noi nu avem nici o sesizare, ei au pazã acolo si colegul meu de la sisteme de securitate tot timpul îi verificã. Nici firma care recupereazã fierul vechi nu ne-a sesizat în legãturã cu eventuale furturi”, a declarat seful Politiei Petrila, comisarul Ovidiu Zaharie. În lipsa unor plângeri si a pãrtilor pãgubite, politistii nu pot face nici un dosar pentru cã, practic, fapta nu existã.  Mina Petrila, cea mai veche din România, a fost închisã la finele anului trecut, dupã 156 ani de activitate si este consideratã ca fiind cea mai adâncã din Europa, cu galerii sãpate la 1.100 de metri sub pãmânt.

Maximilian Gânju