E vremea concediilor și până și așa-numiții magneți și-au luat liber. Liber la a demola ceea ce a rămas din fosta Preparație Coroiești. Muncitorii, care mai sunt angajați, s-au retras într-o singură clădire care a scăpat de utilajele magneților și restul a devenit istorie. Vorbim despre una dintre cele mai mari investiții din Valea Jiului.
E începutul lunii august și liniștea vacanței poate fi simțită la propriu și la Coroiești. Cândva, aici erau 600 de oameni, iar locul lor a fost luat în timp de recuperatorii de fier vechi. Au furat porțile, au demolat clădirile, scotocesc în toate ungherele și au început, de sus în jos, demolarea clădirilor din incinta preparației. Dar acum pare că e liniște. Și e ciudat, spun cei de acolo, care caută o explicație logică.
„Acum suntem fericiți, că e luna în care a început culesul ciupercilor și a fructelor de pădure. Și acum, magneții sunt fericiți că merg pe deal și fac 3 în 1, adică se tonifiază, ies în aer liber și mai produc câte un ban. Dar nu știu ce va fi din septembrie, prin octombrie, încolo, pentru că ei nu s-au dezobișnuit de a face praf pe unde trec”, spune Dorin Vezure, lider sindical la Preparația Coroiești.
Întreg personalul care mai lucrează acolo este într-o singură clădire rămasă cu uși și ferestre și de acolo privesc oamenii, neputincioși, cum fosta preparație de la Coroiești, locul în care se tria și spăla cărbunele, a ajuns o ruină.
„Nu mai poți face față. Nu putem ca oamenii noștri să îi folosim și la pază și la treburile zilnice. Și ăștia demolează tot, chiar dacă toată lumea știe. Eu cred că asta se vrea, pentru că acei magneți, când vin aici sunt bine dotați. Eu nu am posibilitatea financiară să îmi iau atâtea scule pe care le au ei. Plus că au mașini. Vin și, când sparg, taie și cară, mașina e la poartă și încarcă și au plecat”, mai spune Dorin Vezure.
La Preparația de la Coroiești a fost una dintre cele mai mari investiții care s-au făcut în mineritul din Valea Jiului.
Preparația de aici a fost modernizată prin programul demarat în martie 2000, când Guvernul român a contractat un credit de 137 de milioane de dolari de la Banca Japoneză pentru Cooperare Internaţională. Din această sumă, pentru Preparaţia Coroieşti s-au alocat 16 milioane de dolari. După 22 de ani, toate investițiile sunt tocate cu ciocanul și dezmembrate cu flexul, iar în final, suprafața va fi netedă și, așa cum spun cei care au mai rămas să lucreze aici, cuiva îi și convine asta, că demolarea e scumpă.
Diana Mitrache