„Sunt 3 categorii de maghiari în Valea Jiului. O categorie veche, care, încã din secolul al XIX-lea a venit aici. Apoi, este categoria care a venit în timpul de vârf al mineritului, când multi au venit aici din secuime si este si o categorie, care a venit dupã. Dar împreunã sunt toti si pãstreazã traditiile locului”, a început povestea comunitãtii de la noi, preot Szasz Ianos, preotul de la Biserica Catolicã Sfânta Varvara din Petrosani.
Este omul cel mai apropiat de aceastã comunitate ce dãinuie aici din anii de început ai exploatãrii de huilã si care îi stie pe toti, el fiind cel mai în mãsurã sã ne vorbeascã despre sufletul maghiarilor de la noi.
Au cântat, au defilat cu fanfara si au gãtit mâncarea traditionalã ungureascã, acel gulas despre care secretul îl stiu doar bucãtarii. Totul s-a petrecut la Zilele Culturii Maghiare în judetul Hunedoara si bucãtarii s-au lãsat greu convinsi sã zicã despre secretele lor.
„Vin din judetul Arad, comuna Peregu Mare si pregãtim ce pregãteau si bunicii nostri, un gulas de porc traditional. Da, noi avem secterul, dar numai copiii nostri îl stiu. Pot sã spun doar cã pentru un gulas bun, pui prima datã ceapã, ardei dulce, iute si condimente, boia, carnea. Cel mai important este, însã sã aibã grãsime si oase”, ne-a explocat Csaba, unul dintre bucãtarii veniti aici la concursul de gãtit. Si, fiindcã a fost concurs de pregãtit gulas, am vrut sã aflãm de degustãtori profesionisti, care e secretul. „La gulas conteazã sufletul si inima bucãtarului, în primul rând, plus condimentele si ceea ce contine. Gulasul este unul si acelsai pentru toti, dar fiecare face altfel. La un gulas unguresc se pune kimen, ceea ce nu pun multi, se face cu slãninã, carne de vitp si porc si oase cu mãduvã. Acesta este secretul”, mi-a explicat Attilla Biro, cavaler al gusturilor traditionale unguresti si ardelenesti.
A fost editia a X-a a Zilelor Culturii Maghiare în judetul Hunedoara, iar la Petrosani, întreaga comunitate a fost alãturi.
„Vedeti si voi câtã lume a venit si e un eveniment desoebit si faptul cã a X-a editie se tine la Petrosani este un semnal pozitiv. În primul rând comunitatea maghiarã este în centrul atentiei, dar este si sãrbãtoarea noastrã, a Petrosaniului si a Vãii Jiului. Asta, pentru cã, de-a lungul timpului, comunitatea maghiarã din Petrosani a fãcut foarte multe pentru societatea noastrã si înfrãtirea noastrã cu cei din Varpalota este un plus adus relatiilor”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani. Zeci de oameni au venit sã vadã maghiarii, sã le admire portul, sã le asculte muzica, i-au petrecut pe ritmuri de famfarã si au gustat din gulasul traditional. Au fost 6 echipe ce s-au întrecut în pregãtirea gustãrilor si toatã lumea a simtit spiritul acestei comunitãti atât de unitã.
„Este un eveniment extraordinar. Ne bucurãm de prezenta comunitãtii maghiare si de prezenta celei române, de asemenea. Este chef de chef si pot sã zic. Au fost momente foarte frumoase si impactul celor din famfarã a fost ceva extraordinar”, a mai adãugat si Csaba Kutasi, organizatorul evenimentului de la Petrosani. Manifestãrile au avut loc, cu precãdere, în zona centralã a municipiului Petrosani, lângã teatru, acolo unde toatã lumea a fost invitatã la un concurs pe teme culinare.
Este editia cu numãrul 10 a manifestãrilor dedicate Zilelor Maghiare în tot judetul Hunedoara si astfel de spectacole si întâlniri au loc si în Hunedoara, la Lupeni, Cãlan, Cristur, Jeledinti sau la Deva, si în aceastã sãptãmânã, în aceste orase din judet urmând sã aibã loc astfel de concursuri, dezbateri, spectacole, târguri în aer liber, întreceri culinare si sportive.
Diana Mitrache