Maghiarii din Valea Jiului sunt asteptati la Zilele Culturale Maghiare

Cea mai mare comunitate de maghiari din judet intrã în sãrbãtoare. În Valea Jiului trãiesc cei mai multi etnici maghiari din judetul Hunedoara.  Pentru acestia,  luna mai este una de  sãrbãtoare. În aceastã perioadã, la nivelul întregului judet acolo unde existã comunitãti de maghiari au loc Zilele Culturale Maghiare.
Municipiul Petrosani este si în acest an gazdã a unor inedite manifestãri culturale care se vor desfãsura, în perioada 16-18 mai 2019, sub genericul ”Zilele Culturii Maghiare” în Valea Jiului.  Una dintre acestea este cuprinsã în cadrul evenimentului intitulat ”Vernisajul artei plastice din Valea Jiului, pe  drumul social-realismului si expresionismului”. În cadrul acestui eveniment, iubitorii de artã plasticã din Valea Jiului vor putea admira o parte din lucrãrile unor artisti de renume, reprezentanti ai comunitãtii maghiare care au trãit si au creat în regiunea Vãii Jiului.
”Este vorba în primul rând despre lucrãri  realizate de artistul Iosif Matyas, care a fost multã vreme profesor de desen la Scoala maghiarã din Petrosani. Pe simeze, alãturi de lucrãrile  acestuia, vor fi urcate si tablouri din diverse colectii particulare ale unor artisti cunoscuti în comunitatea maghiarã din Valea Jiului precum Iosif Tellmann, Ervin Nagy, Bela Szilagy, Kalman Fodor si M. Makkai Piroska”,spune Eduard Wersanski.
Vernisajul expozitional va avea loc joi, 16 mai 2019 de la ora 18,30 în foaierul Teatrului Dramatic ”Ion D. Sîrbu” din Petrosani. Amfitrion va fi apreciatul artist  plastic clujean Makkai János care, la rândul sãu, a trãit o perioadã din viata lui la Petrosani. Intrarea la acest  eveniment este liberã.
Iubitorii de muzicã bunã din Petrosani vor avea ocazia de a se  reîntâlni, în programul ”Zilelor Culturii Maghiare” cu renumitul cantautor maghiar Tamás Gábor. Acesta va sustine un recital artistic la Petrosani, în seara zilei de sâmbãtã, 18 mai 2019, de la ora 19,00 la Capelã Fundatiei Sf. Francisc din centrul civic al municipiului Petrosani. Cu acest prilej, Tamás Gábor va prezenta si volumul de carte scris de cãtre ziaristul Sucher Ervin, volum ce are ca subiect viata si cariera artistului. De asemenea, participarea este gratuitã, în limita locurilor disponibile în sala de concert.
Si la Lupeni vor avea loc manifestãri culturale. Asociatia ”Eben Haezer” din Lupeni, coordonatã de Dávid Benedekfy (presedintele Organizatiei municipale Lupeni a UDMR) este organizatorul unei suite de evenimente culturale devenite traditionale în comunitatea maghiarã din Valea Jiului, reunite sub genericul ”Zilele Culturii Maghiare”.
”Este o sãrbãtoarea de traditie a comunitãtii maghiare din municipiul nostru, pe care ne bucurãm cã reusim sã o continuãm prin intermediul Asociatiei Eben Haezer. În acelasi timp este o sãrbãtoare pe care, de fiecare datã, ne bucurãm sã o putem împãrtãsi nu doar cu membri ai comunitãtii maghiare, ci cu toti cetãtenii din Lupeni care doresc acest lucru, care vor sã se bucure de  valorile noastre culturale si artistice si de câteva zile frumoasã în compania unor oameni minunati”, a declarat Amalia Antal, unul dintre organizatorii acestui eveniment.
Cosmin BACIU