Maghiarii din judetul Hunedoara au fost în sãrbãtoare

Maghiarii din judetul Hunedoara au avut o sãptãmânã plinã de evenimente, comunitatea maghiarilor marcând Zilele Culturale Maghiare din judetul Hunedoara.
La Lupeni, acolo unde este cea mai mare comunitate de acest gen din Valea Jiului au avut loc mai multe actiuni. Seara de vineri a fost una dansantã. Peste 150 de maghiari si nu numai si-au dat întâlnire la un local unde au sãrbãtorit.
“Este a VIII-a editie a Zilelor Culturii Maghiare din judetul Hunedoara, noi avem si zilele Culturale Maghiare din Valea Jiului, editia XVIII au fost în primãvarã. Ne bucurãm cã avem sala plinã. Copiii au sustinut un spectacol foarte frumos”,  a spus David Benedekfi, presedintele UDMR Lupeni. Actiunile au continuat sâmbãtã la prânz. Palatul Cultural Minerul din Lupeni a gãzduit spectacolul “Douã mâini învârt, inima danseazã”,  sustinut de ansamblul folcloric din Covasna.
“Este vorba de un spectacol folcloric sustinut de ansamblul folcloric din Covasna, oamenii sunt  profesionisti, nu am avut de câtiva ani un astfel de spectacol. Cu asta, în Lupeni se încheie Zilele Culturii Maghiare”,  a mai spus sursa citatã.
Alãturi de comunitatea maghiarã din Lupeni a fost si primarul Lucian Resmeritã. Acesta a accentuat încã o datã faptul cã maghiarii din localitate sunt parte importantã a întregii comunitãti.
“Este un eveniment important, nu numai pentru comunitatea maghiarã din Lupeni, ci pentru întreg municipiul Lupeni. îmi face o plãcere deosebitã cã organizatorii au reusit sã facã si în acest an un lucru important pentru comunitatea maghiarã si anume, sã organizeze un astfel de spectacol de acest gen. Important este cã ei au reusit sã si promoveze foarte mult statiunea Straja, deoarece sunt prezenti de douã zile. O sã îi sprijinim ori de câte ori este nevoie, deoarece comunitatea maghiarã reprezintã un procent mare de oameni de la noi din municipiu”,  a spus Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.
Monika BACIU