Municipiul Lupeni graviteazã între minerit si turism. Autoritãtile locale sunt constiente de faptul cã mineritul este în continuã restrângere, astfel cã mizeazã pe sectorul turistic ca principal motor al economiei locale. Municipiul Lupeni este un oras care s-a dezvoltat, în principal, datoritã industriei miniere. Istoria noastrã si viata noastrã de zi cu zi, în ultimele douã secole, au gravitat în jurul mineritului. Acum, sectorul minier este în restrângere, dar comunitatea localã cautã noi solutii de dezvoltare.
“Municipiul Lupeni are un profil economic neechilibrat, fãrã un profil definitoriu. În perioada socialistã, pânã în 1989, municipiul a fost afectat în foarte mare mãsurã de politica de industrializare fortatã. Mostenirea monoindustrialã a exploatãrii miniere are deci o pondere semnificativã, mai ales dupã dezafectarea totalã sau partialã a unor unitãti de mari dimensiuni precum EM Bãrbãteni, EM Lupeni-Sud, Viscoza sau Tesãtoria de mãtase. Disparitia locurilor de muncã si deficitul economic legat de aceste dezafectãri a fost amortizat partial de investitii noi în alte ramuri economice. În acelasi timp, fabrici de dimensiuni mici/medii alãturi de firme de logisticã/ depozitare sau servicii tehnice au preluat locatii industriale vacante, diversificând si fragmentând paleta de activitãti. Este de remarcat dezvoltarea incipientã a serviciilor turistice, care au potential mare, fiind o alternativã viabilã la monoindustria pe cale de disparitie”, aratã autoritãtile locale din Lupeni. În ultimii ani, Straja a devenit principala atractie turisticã atât în sezonul de iarnã cât si în sezonul de varã.
“Pentru noi, ca reprezentanti ai administratiei locale este foarte important sã dezvoltãm statiunea si pe perioada verii. Tocmai de aceea, încercãm prin toate cãile legale sã promovãm statiunea pentru a atrage turisti. Un plus este si faptul cã în Straja functioneazã asociatia cabanierilor, dar si ONG-urile care au înteles cã prin implicarea tuturor putem dezvolta zona. Acest lucru demonstreazã faptul cã, la Lupeni, parteneriatul public-privat functioneazã. Este un câstig faptul cã în câteva zile, de varã, Straja a avut peste 5000 de turisti. Asta înseamnã cã ne îndreptãm în directia potrivitã în ceea ce înseamnã Straja si în sezonul cald”, a declarat Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni. Activitãtile din Straja nu se opresc aici. În lunile urmãtoare, Straja va fi acaparatã de motociclisti, dar si de iubitorii longboard-ului
Cosmin BACIU
foto Wikimapia
