Lucrările la hidrocentrala de pe Jiu vor fi finalizate, a anunțat Ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Investiția a fost demarată încă din anul 2003, însă din cauza unor avize de mediu este blocată din anul 2017.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a transmis, luni, că lucrările la Hidrocentrala Dumitra, Râul Jiu, sunt finalizate în proporţie de 96%.
„Cineva a avut acest interes şi vom vedea exact cine şi de ce. Hidrocentrala Dumitra, Râul Jiu. 170 de milioane euro cheltuiţi de statul român. Grad de finalizare a lucrărilor: 96%. Investiţie începută în 2003, blocată din 2017 din cauza avizelor de mediu şi hotărârilor instanţelor. Cineva a avut acest interes şi vom vedea exact cine şi de ce. Ca ministru al Energiei, îmi asum să găsesc soluţii, oricât de greu ar fi. Ţinem aproape.
Din cauza unor intervenții, cel puțin dubioase, acest proiect a fost blocat în instanță, cu o motivație care merită analizată, de diferite organizații de mediu. Da, ne pasă de mediul înconjurător, vrem să-l protejăm, să vedem care este impactul asupra mediului. Dar când ai un proiect finalizat în proporție de 96%, ești dator să găsești soluții pentru deblocarea lucrurilor, adică finalizarea hidrocentralei Dumitra. Eu îmi asum ca, împreună cu Ministerul Mediului, cu toți cei care au responsabilități, să găsim soluții viabile”, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Până în data de 31 decembrie 2016, valoarea totală a lucrărilor a fost de 620 de milioane de lei, devizul total general fiind de peste 100 de milioane de euro.
În afara celor două tunele din defileu, investiția este completată de un baraj cu microhidrocentrală amplasat la Livezeni, la intrarea in defileu, care permite acumularea unui volum de apă de 130.000 mc, precum și de o centrală supraterană echipată cu 3 grupuri Francis, pentru un debit total instalat de 36 mc/s, și putere instalată de 40,5 MW. Complexul energetic, dacă va fi vreodată finalizat, va avea o capacitate anuală de 259 GWh.
Monika BACIU