Lipsa locurilor de muncã este un subiect complicat pentru reprezentantii autoritãtilor locale din Valea Jiului. Minele se închid rând pe rând, iar perspectivele de viitor sunt incerte.
Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni considerã acest subiect ca fiind unul sensibil, însã în acelasi timp recunoaste cã existã locuri de muncã disponibile pentru care nu se prezintã nimeni.
“Tema referitoare la angajãri nu este usoarã pentru niciun primar si pentru niciun om politic. Noi trebuie sã gãsim solutii, dar este foarte greu în momentul în care firmele care sunt în municipiul Lupeni nu reusesc sã îsi gãseascã fortã de muncã în acest moment. Avem firme care cautã fortã de muncã si nu gãsesc oameni care sã vinã spre dânsii. Avem oameni care nu au loc de muncã, dar cred cã multi dintre ei nu vor sã munceascã”, a declarat Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.
Edilul subliniazã, însã, în municipiul Lupeni sunt societãti comerciale care au sute de angajati. Ba mai mult, statiunea montanã Straja este generatoare de locuri de muncã.
“Dacã discutãm despre locurile de muncã avem si plusurile noastre în Lupeni. Firma de la Tesma are 600 de angajati, firma de la Vâscoza are 300 de angajati. Avem firme bune si în municipiul Lupeni care cautã fortã de muncã si nu gãsesc. Si avem Straja. Avem douã tabere de schi, antrenori de schi care îi învatã pe copii sã schize. Avem 250 de cabane. Avem în jur de 400 de angajati în statiunea Straja”, a mai spus edilul.
Nu o sã vinã firme care sã angajeze 3000 de oameni, mai spune Lucian Resmeritã. De aceea, acesta considerã cã investitorii actuali trebuie sprijiniti.
“Nu o sã vinã niciodatã la noi în Valea Jiului o firmã care sã angajeze 3000 de oameni, cã nici nu va gãsi atâta fortã de muncã. Noi trãim din oamenii zonei care stiu potentialul, stiu ce trebuie exploatat si fãcut. Nu cred cã va veni vreo firmã care sã aducã 3000 de locuri de muncã în Valea Jiului, de aceea noi trebuie sã îi ajutãm pe cei pe care îi avem în zonã, de aceea mergem cu cel mai mic tarif si la impozitare”, a mai declarat Lucian Resmeritã.
La fel ca peste tot în Valea Jiului, si la Lupeni sunt disponibile suprafete de teren ce pot fi puse la dispozitia potentialilor investitori. O listã cu terenurile si facilitãtile oferite a fost trimisã si la ministerele de la Bucuresti.
“Noi avem 30 de hectare de teren, cred cã suntem cea mai bunã zonã industrialã si putem pune la dispozitia firmelor aceste terenuri. Avem canalizare, gaz, toate utilitãtile. Si noi cãutãm investitori”, a încheiat primarul din Lupeni. De ani de zile, autoritãtile locale din Valea Jiului cautã sã atragã investitori în zonã, însã acestia vin cu greu aici.
Monika BACIU