Autoritãtile locale de la Lupeni se pregãtesc pentru creionarea bugetului aferent anului în curs. La nivel national existã mari frãmântãri în ceea ce priveste alocãrile financiare acordate primãriilor de la bugetul de stat. Edilii de la Lupeni sustin cã existã discrepante în ceea ce priveste impozitul pe venit la nivelul primãriilor, însã este o chestiune normalã tinând cont de dimensiunea localitãtilor.
“Aceastã primã lunã nu a fost una usoarã din punct de vedere administrativ. Încã nu stim ceea ce se poate finanta pentru anul care este în curs, dar vom face în asa fel încât sã atingem toate punctele pe care le avem. Ne vom ocupa de culturã, sport, drumuri, trotuare, alei, etc…Toate aceste puncte vor fi atinse de administratia publicã. Trebuie sã scot în evidentã faptul cã am reusit sã reusim fonduri europene de 70 de miliarde de lei (vechi-n.r.) pentru drumul principal. Anul trecut am început sã modernizãm o bucatã din Bulevardul Tudor Vladimirescu si urmeazã sã terminãm anul acesta cealaltã jumãtate. O sã facem în asa fel încât sã gestionãm cât mai bine banul public ca sã facem cât mai multe lucrãri în municipiul Lupeni”, a declarat Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.
Cele mai mari controverse sunt legate de impozitul pe venit. Primarii marilor orase solicitã ca o cotã importantã din acest impozit pe venit sã rãmânã la bugete locale.
“Este o discutie destul de mare referitoare la IVG (impozitul pe venit-n.r.), care reprezintã impozitul pe venit al oamenilor care revine primãriilor. Guvernul are mare dreptate. Nu se poate da comunitãtilor 100% din IVG dintr-un motiv foarte simplu: spre exemplu, sectorul 1 din Bucuresti are bugetul mai mare decât au 7 judete din Moldova, ceea ce nu este normal. Sectorul 1 sau alte orase mari s-au dezvoltat datoritã trecutului pe care l-au avut. Spre exemplu, la Simeria se face o mare investitie Bosch. Meritul este tot al statului român care a fãcut autostrãzile în zona respectivã. Dacã trecea autostrada prin Lupeni, acea firmã nu era la Simeria, ci era la Lupeni. Mi se pare normal ca statului român sã îi revinã anumite sume din IVG”, a mai spus sursa citatã.
În acelasi timp, primarul municipiului Lupeni este de pãrere cã Guvernul va identifica o solutie de mijloc astfel încât administratiile locale sã nu piardã sume importante de bani.
“Timisoara are IVG-ul de 110 milioane de euro, pe când Lupeniul are un milion de euro. Luptã este tot a oraselor mari care doresc mai mult. Dar trebuie gãsit un echilibru, iar Guvernul României trebuie sã facã în asa fel încât sã gãseascã un echilibru. Sunt sate sau orase care nu au un IVG mare. În orasele mari, merg firmele dintr-o inertie. În orasele mari, precum Timisoara, IVG-ul este de 110 milioane de euro, iar pentru ei 5% înseamnã foarte mult. Lupta nu este neapãrat a noastrã, ci este a marilor primãrii care s-au dezvoltat datoritã Guvernului”, a subliniat Lucian Resmeritã.
Cea mai mare problemã va interveni dacã se va mentine propunerea ca si cheltuielile cu partea socialã sã fie sustinute integral de administratiile locale. Dacã se va întâmpla acest lucru, bugetele administratiilor locale mici si mijlocii vor fi afectate, iar din aceastã cauzã nu ar mai rãmâne fonduri pentru investitii.
“Dacã partea cu cheltuielile sociale va trece la primãria municipiului Lupeni, financiar va însemna o cheltuialã de 60-70 de miliarde de lei (vechi-n.r.) aceastã trecere. Noi câstigãm 10 si pierdem 70 de miliarde de lei. Cu sigurantã acest lucru nu se va întâmpla. Guvernul a dat doar un semnal de alarmã. România trebuie sã se dezvolte unitar. Nu poate sã trãiascã numai o categorie din România. Se axeazã, prea mult, pe aceste metropole. Este bine cã existã, dar ce sã facem cu restul tãrii? Sã o închidem? Sã dãm cu apã peste tot? România trebuie sã se dezvolte unitar”, a mai precizat primarul din Lupeni.
Totodatã, primarul municipiului Lupeni apreciazã faptul cã majorãrile salariale din ultimii ani au avut o contributie semnificativã asupra stabilitãtii pe piata fortei de muncã. Cel mai bine se resimte acest aspect în domeniul medical, acolo unde a avut loc cea mai mare crestere a salariilor angajatilor. Edilul subliniazã cã prim majorarea salariilor medicilor si a asistentelor medicale s-a creat o stabilitate în sistemul medical. Astfel, unitatea medicalã din Lupeni beneficiazã acum de serviciilor unor medici din marile centre medicale, precum Timisoara sau Cluj-Napoca, care vin si fac gãrzi în Lupeni. Astfel, pacientii nu mai sunt nevoiti sã plece la sute de kilometri distantã pentru a fi consultati de medici specialisti. Un alt plus pe care îl vede Lucian Resmeritã este legat si de salariile muncitorilor din sectorul constructiilor.
“Este foarte bine cã s-au mãrit salariile. Omul cu asta a rãmas, cã au crescut salariile. Este îmbucurãtor cã a crescut salariul minim. Noi am reusit sã aducem salariul minim la 2080 de lei. În constructii este un lucru foarte bun cã salariul este de 3000 de lei, iar omului sã îi revinã 2500 de lei net. Medicii au salariile meritate. În timp se va vedea cã e bine cã s-au mãrit salariile. Nu mai pleacã doctorii. Noi, la Lupeni, pânã acum nu eram cãutati de niciun doctor, acum vin ei singuri. Sunt salarii atractive. O familie de doctori trãieste foarte bine în România. Este cel mai important lucru, cã pacientii au medici aici, nu mai trebuie sã plece”, a concluzionat edilul din Lupeni.
Toate proiectele incluse pe agenda administratiei locale de la Lupeni vor fi concretizate abia în momentul în care va fi adoptat bugetul. Numai cã adoptarea bugetului local depinde de cel national, care încã este în dezbatere.
Monika BACIU