Primarul din Lupeni Lucian Resmeritã nu este de acord cu felul în care se calculeazã acum costul gunoiului. În sfârsit, licitatia a fost adjudecatã, iar noul operator, împreunã cu cei din Asociatia de Dezvoltare Intercomunitarã Gunoi, au decis sã împartã costul total, calculat pentru cantitatea în tone de gunoi ce ajunge la deponeu, la numãrul populatiei existente.
Numai cã, oficial, datele cuprind oameni, care au plecat din oras si e clar, nu mai plãtesc gunoiul. „Noi am solicitat sã ne prezinte, pânã vineri, contractul pe care nu îl putem semna doar într-o zi. Trebuie studiat. Noi, pânã acum, toate cheltuielile le aveam pe tonã. Dacã avem 400 de tone, plãteam 400 x 273 lei, plus TVA-ul. Acum, s-ar încerca sã se schimbe acest mod de calcul si sã se împartã la locuitorii unui oras, un numãr, care stim cã nu este real. Ei sunt proprietari în fiecare oras, dar ei nu mai locuiesc aici si deci ar trebui scosi de la taxe. Nu putem sã ne asumãm de acum, pe o perioadã de 9 ani, astfel de calcule ”, a spus Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni, care crede cã aceste costuri ar trebui acum sã scadã, pentru cã,în urma licitatiei, pretul a scãzut.
Sistemul de gestionare al deseurilor a bãtut pasul pe loc din 2015, iar din aceastã sãptãmânã avem o firmã câstigãtoare a licitatiei. Asta implicã noi utilaje si noi calcule, însã, nu toti edilii au agreat ideea calculului, asa încât încã nu sunt decisi sã semneze contractele. Asta, chiar dacã termenul-limitã este mai devreme de Crãciun, în conditiile în care, ani de zile, nimeni nu a luat în calcul aceste variante.
Deocamdatã, primarul Lucian Resmeritã este singurul care a spus cã încã nu semneazã si cã nu este de acord, însã, situatia este, cel mai probabil, valabilã în tot judetul, pentru cã peste tot sunt proprietari de apartamente, care locuiesc deja peste hotare.
Diana Mitrache