Putinii investitori din Valea Jiului nu gãsesc fortã de muncã. Nici mãcar necalificatã. Sunt cabanieri din Straja care aduc lucrãtori din alte zone ale tãrii pentru cã în Valea Jiului nu gãsesc fortã de muncã. Nu pentru cã nu existã, ci pentru cã oamenii nu vor sã munceascã. Asta spune Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.
“În Lupeni sunt oameni care nu vor sã lucreze. Ni se plâng cã nu au locuri de muncã. Am trimis cel putin 50 de oameni care sã lucreze si nu s-a prezentat niciunul la muncã. Vin la Primãrie cu idea cã primesc ajutor social. Când îi trimit la muncã ei spun cã nu se duc sã se angajeze, invocând lenea. Totul pleacã de la familie. Nucleul principal al societãtii este familia. Dacã pãrintii nu au lucrat niciodatã, nici copiii nu vor lucra”, a declarat Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni. Edilul sustine cã existã numeroase persoane care preferã sã trãiascã din cersit, alocatia copiilor sau ajutorul social.
“Avem situatii în care au venit doi soti la mine si i-am angajat pe amândoi. Le-am gãsit locuri de muncã sã lucreze. Dacã pui douã salarii minime, se adunã peste 2000 de lei, dar multi preferã sã trãiascã din alocatiile copiilor sau sã trãiascã din cersit sau din munca zilierã. E bine cã se câstigã bani si din fructele de pãdure, dar ar trebui sã fie fãcutã sub o formã organizatã. Marea parte a acestor oameni nu vor sã se integreze. Ei nu au nici studii, în anumite domenii. Au douã-trei-cinci clase. Noi vom aloca bani pentru calificarea acestor oameni. Dar, momentan e greu sã le gãsim de lucru”, a mai spus sursa citatã. În plus, nici cabanierii din Straja nu gãsesc oameni care sã lucreze. Pentru a-si completa personalul apeleazã la forta de muncã din zonele îndepãrtate ale tãrii.
“În Straja avem 260 de cabane. Multi dintre proprietari se duc în alte zone ale tãrii sã caute fortã de muncã. 50 de cabanieri se duc si aduc muncitori din Moldova sau alte zone ale tãrii, pe care îi plãtesc foarte bine. Si aici nu gãsim”, a mai subliniat primarul din Lupeni.
Lege pentru retragerea ajutorului social
Klaus Iohannis a promulgat legea prin care cei care refuzã un loc de muncã nu mai primesc bani. Conform noilor prevederi, o persoanã care refuzã un loc de muncã oferit pierde dreptul la ajutor social. ” (7) Refuzul unui loc de muncã oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupãrii fortei de muncã si de formare profesionalã oferite de agentiile teritoriale pentru ocuparea fortei de muncã atrage încetarea dreptului la ajutorul social. (8) În situatia prevãzutã la alin. (7), familia sãu persoana singurã poate solicita un nou drept dupã o perioadã de 12 luni de la data deciziei de încetare a dreptului la ajutorul social”, prevedere articolul 15 al Legii promulgate de seful statului. O altã modificare prevede cã persoanele care primesc ajutor social trebuie sã facã muncã în folosul comunitãtii, în cuantumul banilor primiti. „Pentru sumele acordate ca ajutor social, conform prevederilor prezentei legi, una sau mai multe persoane majore apte de muncã, raportat la cuantumul ajutorului social din familia beneficiarã, au obligatia de a presta lunar, la solicitarea primarului, actiuni sau lucrãri de interes local, fãrã a se putea depãsi regimul normal de lucru si cu respectarea normelor de securitate si igienã a muncii”, potrivit textului Legii promulgate.
Monika BACIU