Societatea Nationalã de Închideri de Mine Valea Jiului scoate la vânzare mina Petrila. În fapt, este vorba despre clãdirile pe care administratia publicã ar fi trebuit sã le preia si pentru care s-a tot vorbit despre proiecte de revigorare a zonei. Din pãcate, totul s-a nãruit si asta o spun cei care sunt acum obligati sã pãzeascã clãdirile, desi ei doreau sã le demoleze.
Petre Drãgoescu, director tehnic în cadrul Societãtii de Închideri de Mine Valea Jiului a vorbit despre situatia în care s-a trezit, dupã ce, ani la rând, s-a tergiversat demolarea clãdirilor, sub pretextul revigorãrii prinactiuni culturale. Primãria Petrila  si Ministerul Culturii, însã, nu le vor.
„Nici unul, nici altul, conform prevederilor Legii 422, nu doreste sã intre în posesia acestor clãdiri clasificate a fi monumente istorice. Drept pentru care, în momentul de fatã, am pornit diligentele în vederea întocmirii documentatiei necesare pentru a tine o licitatie publicã pentru vânzarea întregului ansamblu istoric de la Petrila”, a spus Petre Drãgoescu, director tehnic SNÎMVJ.
Costurile sunt evaluate la un pret de pornire de 2,038 milioane de lei, pret rezultat din evaluarea clãdirilor si a terenului. Asta, în conditiile în care programul de închidere al minei s-a finalizat, iar cei care au avut în custodie aceastã entitate, sunt în continuare obligati sã plãteascã pentru a o pãzi. „Undeva la 670.000 de lei este total cost la nivelul unui an. Noi plãtim pânã când cineva îl va cumpãra si noi îl vom preda”, a mai adãugat Petre Drãgoescu, director tehnic SNÎMVJ.
Cine le va cumpãra, dacã se vor gãsi cumpãrãtori, trebuie sã facã un plan, cu care sã se ducã la Ministerul Culturii, care sã îl aprobe. Licitatia, însã, ar urma sã aibã loc la finele acestui an. „Este o procedurã mai greoaie. Este o documentatie laborioasã de întocmit, dar, undeva în trimestrul III al acestui an scoatem ansamblul la licitatie”, a conchis responsabilul de la SNIM.
Si primarul recunoaste cã nu a putut face nimic, dar tot mai sperã sã gãseascã o portitã de salvare. „Au esuat toate demersurile pe care noi le-am fãcut cãtre Ministerul Energiei, cel de Finante, de a prelua aceste clãdiri cu titlul gratuit, pentru cã din bugetul local, nu ne permitem sã le achitãm. Asa este legislatia, iar ele vor fi scoase pe Bursa de Mãrfuri de cãtre Societatea de Închideri de Mine. Eu sunt curios dacã vor fi cumpãrãtori, dar eu sper într-o ultimã razã. Asta pentru cã, cineva apropiat ministrului Energiei, domnul Michael Melczer, a spus cã Directia de Patrimoniu din cadrul Ministerului Energiei ar fi dispusã sã facã o asociere cu Primãria Orasului Petrila si Asociatia Planeta Petrila. M-as bucura dacã s-ar merge pe acest demers. Am cerut sprijin si Consiliului Judetean dar nu s-a putut” a spus Vasilicã Jurca, primarul din Petrila, care avertizeazã eventualii cumpãrãtori, cã acele clãdiri pot fi utilizate doar în scopul pentru care au fost construite.
Mina Petrila, potrivit planului initial, ar fi urmat sã fie demolatã total si în locul ei, terenul trebuia însãmântat cu iarbã. Au venit niste arhitecti si voluntari care au arãtat cã redresarea zonei se poate face prin revigorarea acestor clãdiri si chiar au gãsit bani pentru finantare. Totul depindea de cât de repede reusea administratia sã intre în posesia clãdirilor, pentru cã bani ar urma sã vinã.
Mai mult, s-au fãcut pasi uriasi, iar proiectul de revigorare al minei a fost premiat recent la nivel national, însã, deocamdatã lucrurile stau prost în acest perimetru si clãdirile care nu au fost demolate vor fi scoase la licitatie.
Diana Mitrache