La mina Lupeni se dã un examen fãrã precedent. E bãtaie pe lopatã si tinerii care vor sã intre în front si sã scoatã la suprafatã cãrbuni se bat marti contra-cronometru. E greu si asta o recunosc si candidatii, dar si cei care au organizat concursul.
„Am mai fost în minã când aveam 17 ani. Mi s-a pãrut greu atunci, dar eram doar un copil. Acum am doi copii si sunt plãtit prost la locul de muncã pe care îl am. Am decis sã merg la minã. ªtiu cã nu e usor, stiu ce mã asteaptã, dar sunt optimist si vreau sã muncesc pentru a-mi întretine familia, cã aici în Valea Jiului e greu sã îti gãsesti de lucru”, spune un candidat care marti e în primii 60 ce sustin proba.
Pe de altã parte, cei din conducerea Societãtii Nationale a Huilei (SNH) spun cã va fi greu si ne vorbesc despre concurenta pe lopatã. „De marti încep probele fizice. Primii 60 de lucrãtori dau proba fizicã. Din 500 de cereri depuse si au rãmas 476 dosare acceptate. Un numãr de 36 de dosare au fost respinse, 6 dintre ele pentru cã au fost respinse la proba medicalã. Trei zile vor fi probele, pânã joi. E o misiune grea, fiindcã vor fi 60 de multumiti si 400 de nemultumiti. Primii 180 încep marti, miercuri tot 180 si joi restul”, spune Nicolae Drãgoi, director general al SNH, din care face parte Mina Lupeni.
Candidatii la functia de miner al exploatãrii Lupeni vor trebui sã facã fatã, contra cronometru, unui munte de steril, pe care sã-l arunce peste un obstacol. „E o probã de lopãtare a unei cantitãti de steril peste un obstacol aflat la un metru si jumãtate înãltime, contra-cronometru”, a adãugat Drãgoi.
Este pentru prima datã dupã multi ani în care se fac angajãri la minã si când concurenta pentru un post de miner este atât de mare. Personalul din subteran e mult îmbãtrânit si oamenii care lucreazã la front se apropie de pensionare. Tocmai de aceea a fost nevoie de angajãri, iar pentru prima datã se dau si astfel de probe practice înainte de angajare.
Diana Mitrache