Exista o categorie de locuri de munca total neinteresante pentru somerii hunedoreni. Anuntate periodic, acestea raman mereu neocupate, desi nu ne putem plange de lipsa celor fara un loc de munca. Numai in Petrosani sunt vreo 30 de astfel de oferte pentru care nu s-au gasit persoane interesate.
Randul somerilor s-a ingrosat anul trecut dintr-un foc cu 900 de persoane. Este vorba despre minerii care in octombrie 2011 au ales sa paraseasca sistemul si au primit, al schimb, salarii compensatorii si un carnet de somaj nou – nout. Dintre cei 900, doar 2 sau 3 s-au angajat, insa majoritatea asteapta sa implineasca varsta de pensionare. „Sunt 2 sau 3 care s-au angajat, dar cei mai multi asteapta sa iasa la pensie. Deja sunt 400 iesiti prin pensionare”, a declarat Iudith Babtan, seful Agentiei Locale de Ocupare a Fortei de Munca Petrosani. E drept, nici oferta nu este foarte generoasa pentru minerii plecati de la subunitatile extractive, chiar daca saptamanal sunt cateva zeci de locuri de munca vacante raportate oficial. Aproximativ 30 dintre acestea sunt anuntate mereu si mereu numai la ALOFM Petrosani, dar nu prezinta nici un interes. Pe de o parte vorbim despre lipsa de calificare a somerilor, iar pe de alta parte de conditiile de munca sau de salariile total neatractive.
Lipsesc specialistii, ori salariile sunt neatractive
De exemplu, UPSROM Petrosani cauta strungari calificati, insa nu exista someri care sa corespunda cerintelor cerute de angajator. Mai sunt cele din confectii, de asemenea greu de ocupat, desi o firma din Valea Jiului anunta de multa vreme ca are nevoie de personal si a venit chiar si la bursele organizate de AJOFM Hunedoara pentru recrutarea de persoane neocupate. In aceeasi categorie intra ofertele firmelor de asigurari, dar in acest caz vorbim despre lipsa unui contract ferm de munca, ci numai de comision din politele incheiate, aspect care nu ii incanta deloc pe somerii aflati in cautarea unui loc de munca. „In unele cazuri, unde nu se ocupa locurile de munca anuntate periodic, probabil ca este o problema si cu angajatorul, insa numai ITM poate sa stabileasca acest lucru”, a mai precizat Iudith Babtan. De exemplu, in ceea ce priveste o firma hunedoreana de confectii, somerii nici nu vor sa auda de acest angajator, despre care spun ca se poarta extrem de urat cu personalul, iar salariile sunt invers proportionale cu volumul de munca prestat. Asa ca, ofertele de angajare ale societatii in cauza raman fara nici un ecou in randul celor fara loc de munca.
Si tot la capitolul oferte de munca fara cautare o putem nota pe cea de bucatar de sushi, cunoscator de limba engleza, ori ghid turistic pentru Norvegia, cunoscator al istoriei acestei tari. Nici macar o persoana nu s-a interesat de conditiile ocuparii posturilor, desi oferta era avantajoasa din punct de vedere financiar.
Carmen Cosman