Orase moderne, locuri de muncã putine. Bordurile, panselutele, blocurile colorate nu tin de foame si nici de cald. Sunt estetice, dar nu oferã locuri de muncã. Cele sase localitãti din Valea Jiului se aflã, de ceva timp, într-un amplu proces de modernizare.

Fie cã vorbim de clãdiri reabilitate termic, de strãzi modernizate, trotuare cu borduri noi, toate acestea au menirea de a schimba aspectul urban. Existã însã o problemã. În scurt timp aceste localitãti vor fi pãrãsite. De ce?  Pentru cã nu existã locuri de muncã, iar cetãtenii Vãii Jiului aleg calea strãinãtãtii pentru a-si câstiga pâinea. O pâine amarã, câstigatã cu sudoarea fruntii si departe de pãrinti, sotii sau copii.

Pleacã pe capete

În fiecare zi, zeci de locuitori ai Vãii Jiului aleg sã plece peste hotare. În aceastã perioadã migratia este mai accentuatã, având în vedere cã tãrile europene cautã muncitori în diferite sectoare, fie cã vorbim de agriculturã, constructii sau alte domenii. Italia, Spania si Anglia sunt cele mai cãutate tãri. Locuitorii Vãii Jiului aleg aceste state având în vedere oportunitãtile de angajare, dar si salariile.

„Am fata plecatã în Italia. Acolo are grijã de un bãtrân. Vine acasã de cel mult douã ori pe an. Ce sã facã aici? Nu are loc de muncã si nici nu îsi gãseste”, spune un petrosãnean.

Ce au fãcut primãriile?

Edilii din Valea Jiului resimt si ei lipsa locurilor de muncã. Dar de fiecare datã replica este aceea cã se cautã investitori care sã vinã sã dezvolte afaceri mai mici sau mai mari, însã de fiecare datã s-au lovit de refuzul antreprenorilor. Primarii au gãsit si scuzele de rigoare. Investitorii cautã spatii întinse pentru a-si dezvolta afaceri, iar Valea Jiului oferã spatii restrânse, dar care pot fi dezvoltate pe verticalã. O altã scuzã a fost aceea cã infrastructura rutierã nu este adecvatã, cea mai apropiatã autostradã fiind la peste 100 de kilometri. Astfel, în Valea Jiului, oportunitãtile de angajare sunt mai mult decât limitate. Vara se trãieste din roadele pãmântului, ciuperci, fructe de pãdure, iar iarna din valorificarea cãrbunelui. La momentul de fatã Complexul Energetic Hunedoara rãmâne cel mai mare angajator din Valea Jiului, însã si în acest caz situatia este incertã.

La nivelul judetului Hunedoara, potrivit statisticilor Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Muncã sunt câteva sute de locuri de muncã disponibile, majoritatea fiind pentru persoanele cu studii medii. Existã câteva locuri de muncã si pentru persoanele cu studii superioare, acestea fiind în domeniul medical, constructii sau societãti comerciale.

Monika BACIU