În Parcul Național Retezat, veverițele au fost surprinse în timp ce se jucau de camerele de monitorizare a faunei instalate de echipa de specialiști. Aceste mamifere rozătoare mici, arboricole, măsoară între 20 și 30 de centimetri, inclusiv coada lor stufoasă. Veverițele se hrănesc cu alune, nuci, semințe, sâmburi și fructe de pădure, iar veverița roșcată (Sciurus vulgaris), care este o specie comună în România, are o lungime de aproximativ 20-25 cm și blana în nuanțe de la cărămiziu la negru-roșcat, cu burta albă și o coadă lungă.
Deși au fost identificate peste 300 de specii de veverițe la nivel mondial, cele mai cunoscute sunt veverițele gri, întâlnite pe aproape întreaga suprafață a emisferei nordice. Veverițele sunt animale solitare și nu trăiesc în grupuri, ci se întâlnesc doar în perioada împerecherii. Puii de veveriță, născuți golași și orbi, cântăresc între 30 și 50 de grame fiecare.
Parcul Național Retezat, cu o suprafață de 38.047 de hectare, dintre care aproape 20.000 de hectare sunt acoperite de păduri, adăpostește nu mai puțin de 55 de specii de mamifere, reprezentând peste 23% din mamiferele terestre ale Europei. Acest parc oferă un habitat ideal pentru supraviețuirea unor carnivore mari europene, precum râsul (Lynx lynx), ursul (Ursus arctos) și lupul (Canis lupus). Situat în sud-vestul României, în județul Hunedoara, Parcul Național Retezat este unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva.
Monika BACIU