Sunt 142 de ani de când s-a nãscut Constantin Brâncusi, iar în locul în care a turnat Coloana Infinitului e pustiu. Mai mult ca oricând, fostele Ateliere Centrale sunt acum cufundate în linistea ce domneste printre dãrâmãturi si, doar din când în când se mai aude câte un picamer.
Au fost rase de pe suprafata pãmântului cã nu mai sunt utile si, pentru cã ziua de 19 februarie a picat luni, nici la Muzeul Mineritului nu a fost deschis. Acolo este un colt dedicat momentului în care la Petrosani s-a construit Coloana Infinitului.
Autoritãtile din Gorj au sãrbãtorit Ziua Nationalã „Constantin Brâncusi“, acum când se împlinesc 142 de ani de la nasterea sculptorului considerat creatorul artei moderne.
În fiecare an, la 19 februarie, se sãrbãtoreste Ziua Brâncusi, amintind de data nasterii marelui sculptor român, respectiv 19 februarie 1876.
Propunerea legislativã privind instituirea acestei zile a fost initiatã de mai multi parlamentari, initiatorii sustinând cã declararea datei de 19 februarie drept „Ziua Brâncusi” – sãrbãtoare nationalã legalã lucrãtoare ar reprezenta „o reparatie moralã fatã de refuzul si umilirea sculptorului de cãtre statul român atunci când a vrut sã doneze toatã opera sa poporului nostru”.
Proiectul legislativ a fost adoptat de Camera Deputatilor, în calitate de for decizional, la data de 4 noiembrie 2015, iar presedintele Klaus Iohannis a promulgat, la 27 noiembrie 2015, legea prin care data de 19 februarie este declaratã
Ziua Brâncusi, ca sãrbãtoare nationalã. Potrivit legii, autoritãtile administratiei publice centrale si locale pot organiza sau sprijini logistic si material manifestãri cultural-artistice dedicate acestei zile. La Petrosani, însã, nu a fost nimic.
Diana Mitrache