Liderii de sindicatului Muntele au demostrat de-a lungul timpului ca se cred “minti luminate”, drept pentru care au rupt sindicate, au infiintat vreo doua, au lasat sau au fost dati afara de la confederatii nationale pentru ca apoi sa pupe mana pe care au muscat-o. Bogati si cercetati penal, parte dintre ei se vor directori si primari, altii doar sa scape de dosarele penale si impreuna doresc sa nu-si piarda obiectul muncii si influenta.Recenta hotarare a Sindicatului Muntele din Valea Jiului de a-si decapita administratia Companiei Nationale a Huilei pare sa fi luat pe multa lume prin surprindere.

Firesc,  sindicatele se indreapta atacurile catre conducerea firmelor, in general, fiind mereu vigilente la respectarea drepturilor si conditiilor de munca ale salariatilor pe care ii reprezinta.In cazul de acum al abordarii sindicale, a surprins faptul ca au criticat timp de un an de zile, bine fundamentat, cum ca guvernarea actuala are la indemana variante, inaintate chiar de CNH impreuna cu sindicatele, pentru eficientizarea mineritului din huila si rezolvarea problemelor financiare, tehnic vorbind. Brusc, saptamana trecuta s-a cerut  demisia celor de la conducerea CNH. Acest lucru a starnit vii dispute intre liderii si adjunctii acestora, care au punctat exact atitudinea si incercarea repetata a sindicatelor din Valea Jiului de a accede in functii, de a se alipi unui partid sau altul, de a-si avea propriul sindicat, propria firma. Unii dintre acestia, cum ar fi Adrian Jurca si Ion Temneanu, au aplicat strategii de genul “toti sunt prosti, noi suntem destepti” si s-au folosit de cei care au crezut in ei, apoi i-a abandonat. Ultimul caz fiind cel al lui Vili Rus de la Lonea, atras intr-un proiect care a esuat, apoi a fost abandonat.

„Mintile luminate” si-au facut propriile structuri

Istoricul celor doi lideri, buni la teorie, dar cu practica stau foarte prost, este inca de actualitate.Pe vremea presedintelui LSMVJ, Vasile Ioan Savu, cei doi lideri Jurca si Temneanu faceau opozitie in Liga, lucru laudabil avand in vedere caracterul lui Savu. Doar ca era o atitudine de santaj pentru foloase proprii si nu pentru indreptarea pacatosului. Dupa scandalul in care a fost implicat Vasile Savu, a urmat la carma LSMVJ, Zoltan Lacatas. Ales, la fel ca Savu. A fost momentul la care, Adrian Jurca si Ion Temneanu au hotarat pentru prima data sa se rupa de LSMVJ constituind, in decembrie 2005, Uniunea Sindicatelor Mine si Energie (USME) Valea Jiului, care avea in componenta  trei sindicate importante, respectiv Livezeni, Petrila si o parte a Sindicatelor de la Lonea. Pentru reprezentativitate la nivel national, USME s-a afiliat, vara urmatoare, la Centrala Nationala Miniera (CNM) condusa de Marin Condescu.

La congresul desfasurat la Baile Felix, liderul minerilor de la Petrila, Ioan Temneanu, a fost ales vicepresedinte al CNM, iar presedintele a fost reales, pentru a patra oara, Condescu, el neavand nici un contracandidat. Temneanu a fost desemnat vicepresedinte responsabil de rezolvarea problemelor din sectoarele huila, lignit si carbune brun. Rezolvarea nu a venit, cel putin pentru huila, deci Temneanu s-a dovedit a fi ineficient. A urmat sa se afirme Adrian Jurca, dar nici acestuia nu i-a iesit.

Jurca a vrut sa fie precum Condescu, dar a ajuns in justitie

Tevatura afacerilor falimentare ale lui Adrian Jurca a inceput prin 2005 cand coliderii Uniunii Sindicatelor Mine Energie Valea Jiului au vrut sa-i copieze pe colegii din Gorj, condusi de Marin Condescu.  “Ne-am dori sa ajungem la nivelul sindicatelor din Gorj, dar e dificil. Ei au infiintat societati comerciale cand anumite activitati s-au desprins din Societatea Nationala a Lignitului Oltenia. Daca Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului ar fi procedat la fel, aveam si noi acum 1.000 – 2.000 de angajati. Cred ca asta trebuia sa facem de acum 10 ani.

Mereu le-am facut propuneri liderilor Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului de la vremea respectiva, dar nu i-a interesat. Banii oamenilor nu trebuie cheltuiti pe delegatii si investitii care isi pierd din valoare in timp. Banii lor ar trebui investiti in ceva care sa aiba valoare si peste ani”, au explicat liderii USME intr-o conferinta de presa, in aprilie 2007.Drept pentru care s-a apucat Jurca de afaceri cu banii minerilor, convingandu-l si pe liderul de la Lonea, Vili Rus ca vor inmulti acesti bani. Liderul de sindicat al minei Livezeni a fost, ani buni, implicat in diverse scandaluri privind imprumuturi de bani, credite luate in numele minerilor, unele neachitate, deschideri de societati comerciale si  falimentarea lor, crize acute de bani, urmate de disperare, salariati angajati la negru neplatiti…

A fost reclamat, dat in judecata si cercetat in stare de libertate, pentru inselaciune si fals in inscrisuri sub semnatura privata, executat silit etc., etc.Bomboana de pe tort a fost nominalizarea sa pentru functia de director general al CNH din partea PD-L.

Vroia sa fie si director general

Lideri de sindicat si chiar membri din PD-L au declarat cu circa la vremea respectiva ca liderul de la mina Livezeni da dovada de nerusinare, pentru ca a fost propus de PD-L, cu acordul sau, pentru functia de director general al Companiei Nationale a Huilei. Pana cand problema nu a fost transata de PSD, ca acest post li se cuvine, s-au purtat mai multe discutii, ce semanau a presiune politica, pentru ca Adrian Jurca sa fie numit in fruntea CNH. Tiberiu Iacob -Ridzi era la acea vreme presedintele interimar al filialei judetene PD-L si a confirmat ca Adrian Jurca a fost, la un moment dat, una dintre optiunile PD-L pentru functia de director general al CNH.

Desi nu este membru de partid cu acte, Jurca este un mare iubitor al PD-L, dar si al PSD, depinde de interese. Pe biroul sau trona o fotografie cu Emil Boc care da mana cu el, chiar in fata Primariei Petrosani. Presedintele PD-L, Tiberiu Iacob-Ridzi, a dezaprobat faptele din afacerile sindicale ale lui Jurca. „Fiecare trebuie sa raspunda pentru faptele sale”, a declarat Tiberiu Iacob -Ridzi.Adrian Jurca nu a renuntat la a se supraevalua si inca spera ca va gasi prin diverse tertipuri si eventuale sustineri politice macar sa scape de tinichelele legate de coada in urma afacerilor cu iz penal.

Scop comun pentru a nu deveni someri

Cum USME a fost scoasa din structura sindicala a lui Condescu pentru neplata obligatiilor, respectiv a cotizatiei, USME s-a stins pentru ca in joc ramasesera doar doi, Temneanu si Jurca,  iar Temneanu s-a cam indepartat si el de Jurca…Cu minti harnice, de nevoie, pentru ca nu mai aveau structura sindicala, cei doi au atras si alti nemultumiti de LSMVJ si au facut un alt proiect. Asa s-a infiintat Sindicatul Muntele, care sindicat s-a dus sa pupe mana pe care o muscase, cea a Cofederatiei Nationale Meridian, la care s-au afiliat. La Condescu probabil nu au mai indraznit.  Era firesc sa se miste repede pentru ca nu mai aveau obiectul muncii, nu mai contau in sindicalism si riscau sa ramana someri. Astfel, resedintele LSMVJ, Zoltan Lacatas, a fost lasat cu datoriile mineridelor, plus erodarea imaginii prin scandalurile provocate intre el si factiunea desprinsa din Liga.

Nica balanseaza intre primar si director

Publicitatea facuta in jurul lui Petre Bebe Nica, liderul care brusc a aparut in lumina reflectoarelor, pe tema unei posibile candidaturi la fotoliul de primar al Lupeniului, l-au facut vedeta. Avand siguranta de sine data si de un buzunar plinut, Nica se incadreaza in categoria celor care cred ca banul si influenta fac omul. Dupa ce a renuntat la ideea de a candida ca primar (oare?), s-a vehiculat ca de fapt se doreste a fi director de exploatare, doar ca Jujan a declarat, la intrebarile directe ale ziaristilor, ca nu va fi bebe Nica director… Astfel, de cateva luni, Petre Bebe Nica a devenit foarte activ ca presedinte al Sindicatului Muntele, Jurca retragandu-se in plan secund.

Despre el, oamenii spun foarte multe si aparent marunte nereguli, care se pot face de pe pozitia de lider, dar si de pe cea de adjunct sef de sector la EM Lupeni. si pic cu pic, Nica a adunat cat un apartament, o cabana/pensiune, o masina de lux, bani frumosi in cont, ceea ce alti ortaci de ai sai nu au reusit. Concluzia ar fi ca renteaza sa fii lider de sindicat.Ca urmare acesti sindicalisti vor face tot posibilul sa nu-si piarda statutul, mai ales ca au si experienta in arta manipularii. Toti au ani multi de sindicalism in spate devenind lideri cu experienta, mai ales in jocuri neortodoxe, asa cum sunt si cele din politica. Este important de urmarit interesul cui primeaza: cel personal sau al mineritului. Poate exista si o mixtura intre cele doua interese, dar oare sunt capabili sa o materializeze? Ca idei au. Din activitatea de pana acum a principalilor protagonisti a reiesit ca NU.

Ileana Firtulescu