Apa Serv Valea Jiului se confruntã cu o problemã fãrã precedent, dupã ce nu poate porni licitatiile electronice pentru proiectul de reabilitare a infrastructurii de apã si canalizare din Lupeni si Uricani. Cele douã orase erau prioritare si acum, spune Costel Avram, sistemul electronic le joacã feste, în sensul cã acesta cautã varianta cea mai ieftinã, care nu este si cea mai bunã. Acesta este motivul pentru care, în plinã varã, Apa Serv nu poate demara lucrãrile.
„Chiar dacã Apa Serv Valea Jiului a luat toti banii din prima parte a proiectului, si aici mã refer la POS (Programul Operational Sectorial) Mediu, chiar dacã am fãcut si economii, chiar dacã am plãtit asistenta tehnicã din banii de POIM (Programul Operational de Infrastructurã Mare), suntem primul operator din România, care a încheiat contractul de finantare, dar am scos la licitatie si, de 12 ori la Lupeni si 11 ori la Uricani, au fost date înapoi de pe SEAP (Serviciul Electronic de Achizitii Publice). Problema se pune cã trebuie pretul cel mai mic”, a spus, în cadrul unei emisiuni la Mondo TV, Costel Avram, directorul general al SC Apa Serv Valea Jiului. Directorul Apa Sers spune cã acum riscã sã aibã lucrãri de proastã calitate si cã nu tine cu nicio firmã. Ba mai mult, ar vrea sã nici nu aibã vreo implicare în acest sens. „Ce sã facem? Sã dãm drumul la licitatie, asa cum vor ei? Merge proiectul la o comisie, rezultã o problemã. O rezolvãm, altã comisie zice altceva si tot asa. Noi pierdem, cã încã nu am scos la licitatie nicio lucrare. Mie mi-ar conveni ca altcineva sã facã licitatia, eu sã monitorizez dacã lucrãrile se fac, iar rãspunderea sã fie a lor. Dar ei nu vor sã preia rãspunderea, pentru eventualele corectii financiare!”, a mai adãugat Costel Avram.
Proiectul, pentru care ar trebui scoase la licitatie lucrãrile, este cofinantat din Fondul de Coeziune prin Programul Operational Infrastructurã Mare 2014-2020 si are o valoare totalã aprobatã de 90 de milioane de euro, 85% din valoarea contractului reprezentând fonduri europene nerambursabile; 13% fiind alocati de la Buget de stat, iar 2% reprezentând contributiile locale ale Consiliilor Locale si Consiliul Judetean Hunedoara. Proiectul privind ”Modernizarea infrastructurii de apã si apã uzatã în judetul Hunedoara (Valea Jiului) -2014-2020”, prevede realizarea urmãtoarelor investitii majore:
– Reabilitare aductiuni – 29,2 km (din care aductiune Câmpu lui Neag – 4,2 km);
– Reabilitare retele apã – 69,6 km (Petrosani – 18,4 km, Petrila – 9,2 km, Aninoasa -1,9 km, Vulcan-16,0 km, Lupeni-17,1 km, Uricani-7,0 km)
– Extindere retele apã Câmpu lui Neag – 8 km;
– Reabilitare canalizare – 47,3 km (Petrosani-11 km, Petrila-7,4 km, Aninoasa-2,5 km, Vulcan-7,2 km, Lupeni-12,8 km, Uricani-6,4 km);
– Reabilitare o captare apã Izvorul;
– Reabilitare douã statii tratare (Taia si Zãnoaga);
– Statii de pompare – 6 bucãti (2-Petrosani, 2-Lupeni, 2-Uricani);
– sistem centralizat SCADA, inclusiv bransamente electrice;
– achizitia de utilaje si echipamente pentru interventii în sistemele de apã si apã uzatã.
Diana Mitrache