Contract de peste 12 milioane, anulat din cauza unor abateri grave de la legislaţie. Este vorba de contractul care prevedea transportul cărbunelui de import de la Agigea, la termocentrala Mintia, parte a Complexului Energetic Hunedoara.
După nici o lună de zile de când contractul a fost urcat pe platforma de achiziţii publice, acesta a fost anulat.
”Abateri grave de la prevederile legislative afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului. Anularea procedurii conform art. 225 alin.1 lit. c) din Legea 99/2016 dacă încălcări ale prevederilor legale afectează procedura de atribuire sau dacă este imposibilă încheierea contractului, coroborat cu art. 225 alin. 2 din Legea 99/2016, deoarece pe parcursul procedurii de atribuire se constată erori sau omisiuni, iar entitatea contractantă se află în imposibilitatea de a adopta măsuri corective fără ca aceasta să conducă la încălcarea principiilor prevăzute la art. 2 alin. (2)” – motivul anulării licitaţiei pentru transportul cărbunelui de la Agigea, la Complexul Energetic Hunedoara.
Termocentralele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara nu au suficient cărbune pentru a funcţiona. Producţia autohtonă este la minime istorice, iar cărbunele din import s-a blocat în portul Constanţa. Licitaţia a fost anulată. În data de 8 iulie, potrivit portalului de achiziţii publice, se arăta că sunt constate ”abateri grave de la prevederile legislative”.
12.451.344 era valoarea contractului prin care urma să fie transportat cărbunele dela Agigea, la termocentrala Mintia.
Contractul face referire la achiziţia ”serviciului de transport cărbune pe calea ferată, din staţia CFR Agigea Nord până la staţia CFR Mintia şi perfectarea unui contract de transport cărbune cu un operator de transport pe calea ferată autorizat de AFER, în condiţiile impuse”, arată documentul.
Mai mult, cantităţile de cărbune energetic estimate exprimate de aproximativ 200.000 tone ce urmează a se transporta pe perioada de valabilitate a contractului, respectiv pe o perioadă de doi ani sunt de câte 100.000 de tone anual.
”Cantitatea lunară transportată se va stabili în baza unui program de livrări convenit între autoritatea contractantă (CEHn.r.) şi furnizorul de cărbune şi comunicat transportatorului”, mai arăta documentul, pentru procedura care a fost anulată.
Producţia de cărbune de la minele din Valea Jiului este la cote minime. La Lupeni sunt probleme din cauza inundaţiilor care au afectat şi galeriile miniere. La Livezeni a avut loc un incident în urma căruia 15 mineri au ajuns la spital după ce un transformator a luat foc, iar minerii s-au intoxicat cu monoxid de carbon. La Lonea sunt probleme încă de anul trecut. Doar la mina Vulcan producţia se desfăşoară oarecum programului stabilit. Producţia de cărbune de la cele patru unităţi miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara este la momentul de faţă undeva la 800 de tone pe zi.
Cosmin BACIU