Be cool, gândește înainte!
Imagini șocante și simulatoare pe care tinerii liceeni le-au încercat la Petroșani. Ei au fost parte a unui proiect național, care urmărește să le arate acestora ce înseamnă să nu fii responsabil, atunci când te urci la volan.

Pilotul de raliu Marco Tempestini s-a aflat la Petroșani, unde s-a întâlnit cu tinerii de la liceele de aici și le-a arătat, în imagini sugestive și chiar șocante, unde duce teribilismul la volan. Liceenii au urmărit filme în care li se prezentau tineri drogați, ori accidente oribile, care au mutilat și distrus viața mai multor tineri.
La final, liceenii din clasele a XI-a și a XII-a au încercat și ei un simulator, care i-a zguduit bine. Și abia apoi au aflat că viteza cu care s-au izbit era de numai 17 km/h. „Foarte frumos, mi-a plăcut. Au fost imagini cu emoții, mai ales pe final”, a spus unul dintre elevii participanți, care a fost impresionat de faptul că o tânără a fost efectiv mutilată după un accident de mașină.
„Am înțeles că nu e bine să conduci când ești sub influența drogurilor. sau când ești băut. A fost șocant. M-am speriat. Sunt unii care nu gândesc și se urcă la volan”, a spus o altă elevă.


Iar cei mai curajoși s-au urcat într-un simulator.
„Mi se pare foarte interesant. Au fost șocante imaginile. Mult sânge. Am aflat că e important să folosim centura de siguranță, chiar dacă stai pe bancheta din spate.. Eu, de obicei, nu o port, în oraș, dar la drum lung o folosesc. Acum o să o pun”, a mai spus un elev care tocmai a coborât din simulatorul care se izbea cu o viteză de doar 17 km/h de un obstacol.
„E o experiență destul de tare. Pot să zic că am învățat să fiu responsabil, atunci când voi lua permisul de conducere, peste doi ani”, a conchis un alt licean.
Pilotul de raliu Marco Tempestini le-a arătat elevilor cât de mult contează să fii corect și că teribilismul trebuie lăsat atunci când urci la volan. „Am vorbit de atenție, teribilism, consum de alcool și droguri. Am vorbit de faptul că la școală copiii învață fizică, dar trebuie să își amintească și că fizica este cea care gestionează tot ce se întâmplă în trafic și nu este materie ce poate fi păcălită. O secundă este diferența între viață și moarte, în trafic. Dacă nu aducem imagini șocante, credem că elevii nu văd problema. Poate că sunt mai sensibili, dar imaginile cele mai șocante îi fac responsabili”, a spus Marco Tempestini, pilot de raliu.
Sunt peste 50.000 de liceeni care au participat până acum în acest proiect și toți au putut să afle de la un pilot experimentat ce înseamnă să nu fii responsabil.

Diana Mitrache