Liceenii din Petrila au vrut să verifice calitatea apei de izvor. Au văzut că sunt mulți oameni care beau apă de izvor și, cu ajutorul unor kit-uri au putut să ia probe din mai multe astfel de izvoare și să le compare. Au ajuns și la laboratorul Apa Serv, iar experimentul lor a fost un prim pas spre descoperirea apelor de la noi.
Să învețe despre pădure și izvoare a fost tema proiectului în baza căruia au primit aceste kit-uri cu markeri și au plecat să găsească izvoarele. „Este un proiect la inițiativa LeAF (Learning About Forest) și noi am primit niște kit-uri de testare a apei de la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj și am luat 10 elevi pasionați de protecția mediului. Fiecare și-a ales câte un izvor. Impactul a fost mare, pentru că noi le-am pus pe hartă și acum, unii oameni, în loc să își cumpere apă de la magazine, merg la izvor. Am testat calitatea apei și cred că din cele 20 de izvoare pe care le-am verificat, doar două a reieșit că nu sunt tocmai ok”, a spus Adrian Teian, absolvent al Colegiului Tehnic „Constantin Brâncuși” Petrila.
Adolescenții spun că s-au gândit la cei care nu sunt brnașați la rețeaua de apă potabilă și care folosesc sursele alternative pentru asta. „Noi am avut oportunitatea de a testa calitatea apei în cadrul programului LeAF. Nu a fost o testare la nivel profesional. Dar este un start. De exemplu, kit-ul este unul educațional, simplist. Este un asemănător celui de PH. Există o mostră, iar când o introduci în apă, se compară cu un cod al culorilor. Iar apa poate avea diverse concentrații de nitriți, plumb sau alte substanțe de acest fel”, a mai adăugat și David Timotei Lungoci, absolvent al Colegiului Tehnic „Constantin Brâncuși” Petrila.
Tinerii știu că testarea lor a fost una experimentală, dar au mers cu rezultatele la Apa Serv, la laborator. Aici au aflat că mai sunt și parametrii organoleptici de care trebuie să se țină cont, însă, experimentul lor a fost unul care le-a dat curaj să caute și să găsească surse de apă cu potențial.
Diana Mitrache