O naţie absolut educată şi cu viziuni uluitoare ni se arată în aceste zile în zona Văii Jiului, unde nişte liceeni, care până mai ieri făceau figurine din războiul stelelor la imprimanta 3D, listează acum suporturile pentru viziere ce le vor face cadou medicilor şi asistenţilor din spitalul de la Petroşani.
Au început deja lucrul şi ne spun că, dacă ar avea nişte folii de plastic mai bune, ar fi şi mai bine. Şi poate îi ajutăm, iar dacă nu, oricum să îi încurajăm şi să le fim recunoscători.
Sunt elevi al Colegiului Naţional Mihai Eminescu de la Petroşani şi, de la finele săptămânii trecute, s-au apucat să listeze la imprimantă aceste viziere. Le vor duce personalului medical din spital, pentru că ei au văzut cum stau lucrurile aici şi cât de greu le este acestor oameni să treacă peste riscurile la care se expun. Cum au făcut, ne spun chiar ei, Edy fiind cel care până nu demult ne vorbea despre roboţii pe care îi proiecta. Acum, când la şcoală ar fi aşa-numită săptămâna altfel, el listează şi asamblează aceste vizete.
„Ne-am folosit de banii pe care îi aveam în fondul nostru pentru clubul de robotică, iar, în momentul de faţă ne lovim de problemele logistice dictate de faptul că nu ne putem deplasa mult, ca să ne procurăm materialele. Ar fi nevoie de materialul plasticat al foilor de spiralat, pentru a le realiza complet. Avem ceva dar sunt cam slabe.
În momentul de faţă putem produce 3 până la 6 pe zi şi dorim să le donăm cât mai repede cadrelor medicale”, a spus Edy Kontos, membru al echipei de robotică AlphaBit. Ca să facă 3 viziere le ia cam 9 ore, iar copiii lucrează de acasă, pentru că la şcoală nu pot merge. Directorul liceului spune că este mândru de ceea ce fac acum copiii şi că gestul lor este unul absolut necesar.
„Noi ne-am gândit să ajutăm cum putem Spitalul de Urgenţă din Petroşani, prin confecţionarea acestor viziere, cu ajutorul imprimantei 3D, ce o avem achiziţionată la şcoală prin fundaţia grupului de robotică. De sâmbătă le confecţionează şi au probleme că nu prea găsesc materia primă. Noi le-am dat o parte, dar mai sunt necesare materiale. Durata confecţionării unei singure viziere este de 3 ore. Nu vom face un gest cantitativ, dar va fi unul semnificativ, pentru că personalul medical are nevoie”, a precizat Alexandru Lăutaru, director al Colegiului Naţional Mihai Eminescu Petroşani.
Totul a pornit din iniţiativa celor de la Naţie prin Educaţie, care îi ghidează pe aceşti copii în munca la cercul de robotică. Competiţiile s-au încheiat forţai de împrejurări, dar gestul acestor copii este absolut lăudabil, deşi ei văd doar un mod de a face ceva util.
„Din ce am înţeles de la diverşi colegi, care au părinţii cadre medicale în spital, ar fi nevoie de ele, pentru că spitalul nostru este unul mic şi nu are de toate. Săptămâna viitoare le vom duce. Vrem să mulţumim Asociaţiei Naţie prin Educaţie pentru iniţiativă şi chiar să îi motivăm şi pe alţii care au astfel de imprimante acasă, să le facă. Nu costă mult şi facem un gest frumos”, a mai adăugat Edy. Copiii lucrează zi lumină şi spun că vor duce aceste materiale celor de la spital în scurt timp, dar fac şi un apel către cei care i-ar putea ajuta acum cu foliile de plastic, care ar trebui să fie puţin mai rigide.
Diana Mitrache