M inistrul învățământului a cerut situația cu clasele de liceu pentru anul școlar viitor. Sunt cu 1.000 de elevi mai puțin, acesta fiind efectul primei clase pregătitoare. Copiii de atunci au ajuns acum în clasa a VIII-a, iar mai multe licee vor pierde clase cu boboci.
Niciun liceu din Valea Jiului nu pierde acum clase la liceu, dar pierd alte licee din județ. Motivul: sunt cu 1.000 de elevi mai puțin. Asta, pentru că acum 8 ani, unii părinți alegeau să îi mai lase un an la grădiniță, iar apoi să îi dea la clasa pregătitoare. Inspectorii școlari au creionat noua structură.
„Balonul de oxigen a fost dat de Ministerul Educației, care a scăzut numărul de elevi pe clasă. La învățământul liceal a scăzut la 26, iar la cel tehnic și vocațional la 24. În aceste condiții, foarte multe dintre liceele din Hunedoara și-au păstrat numărul de clase din anii anteriori”, a spus Ilie Pârvan, inspector general școlar IȘJ Hunedoara.
Sunt, însă, și licee la care una dintre clase nu va mai exista. Niciunul, însă, din Valea Jiului. Aici, anul trecut au fost mari discuții, după ce s-a renunțat inclusiv la clasele de matematică-informatică.
„Se pot număra pe degete. În Hunedoara
un lceu teoretic și, de exemplu, în Valea Jiului lucrurile stau perfect. Asta, în sensul că, numărul de clase pe care l-au solicitat și l-au și avut anul trecut, este același. La fel se întâmplă la Orăștie, în Brad, Călan, Hațeg. Deva câștigă, că are licee vocaționale și noi am luat în calcul că aici ar veni și elevi din afara Devei. Rețeaua este în regulă, lumea este mulțumită, în mare, cu câteva mici excepții, iar noi ne așteptăm ca
ministrul să avizeze
favorabil planul de școlarizare pentru
județul Hunedoara”, a mai adăugat inspectorul general.
Planul va fi prezentat luni, 1 februarie, la București și, ulterior, avizat.
Situația aceasta va fi valabilă doar în anul școlar viitor și doar
pentreu că, acum 8 ani, unii părinți au lăsat
copiii la grădiniță, iar alții, mai puțini, i-au trimis la școală.
Diana Mitrache