R omsilva va pune mai mult lemn de foc pe piață, ca să acopere cererea populației. Regia Națională a Pădurilor (RNP) analizează și posibilitatea redistribuirii stocurilor, pentru ca și județele deficitare în fond forestier să aibă parte de mai mult lemn de foc.
Ceea ce nu precizează regia este prețul cu care se comercializează lemnul de foc, care este cu vreo 50% mai mare ca astă-iarnă, ajungând pe piață mai scump ca gazul. În aceste condiții, s-ar impune ca și Romsilva, alături de alți comercianți de lemn de foc, precum traderii la gaze și curent, să fie suprataxați.
Directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Daniel Nicolăescu, a dispus, în cadrul unei videoconferințe de lucru cu directorii direcțiilor silvice din subordinea regiei, suplimentarea volumului de lemn pentru foc destinat populației, astfel încât să se poată acoperi cererea
pentru această resursă, se arată într-un comunicat de presă al Regiei Naționale a Pădurilor (RNP) Romsilva.
În plus, „Romsilva analizează posibilitatea relocării, din pădurile administrate, a unor volume de lemn pentru foc din zonele unde există excedent, în special în zonele de munte, către zonele deficitare, pentru a echilibra astfel piața lemnului pentru foc”, precizează documentul. Pe de altă parte, Romsilva va pune pe piață încă 500.000 mc de lemn în plus față de cota aprobată pentru acest an. Decizia va fi luată în cadrul ședinței Consiliului de Administrație al Romsilva din 29 septembrie 2022.
În primele opt luni ale acestui an, Romsilva a livrat direct populației 1,217 milioane mc de lemn pentru foc, cu 362.399 mc mai mult decât în perioada similară a anului trecut, și se estimează că până la finalul anului, volumul de lemn pentru foc oferit direct populației va fi de circa două milioane de metri cubi, susține comunicatul.
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri
proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării, și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% dețin certificarea managementului forestier în standard internațional.
Monika BACIU