Initiativa legislativã apartine senatorului (PMP) Haralambie Vochitoiu, a primit toate avizele si girul senatorilor, iar peste câteva zile va fi supus dezbaterii finale în Camera Deputatilor. Dacã va primi votul deputatilor, proiectul ”Lupeni 77” va deveni lege, iar cei care au luat parte la prima miscare anticomunistã din România vor primi recunoasterea oficialã.
”Momentul Lupeni 77 este o miscare anticomunistã foarte importantã. Asadar, aceastã miscare de revoltã a minerilor din Valea Jiului, de la Lupeni, din anul 1977, trebuie sã fie pusã acolo unde îi este locul si sã nu se mai vorbeascã despre ea ca de o simplã grevã cu caracter social, sau de niste simple revendicãri pe linie de minerit, ori mai stiu eu ce. Sunt dovezi clare cã vorbim de prima zguduire din temelii a regimului comunist si totalitarist din România, într-o vreme când putini din tot spatiul comunist european aveau curajul. Proiectul va fi pus, luni, în dezbaterea finalã la Camera Deputatilor si eu sunt optimist. Eu spun cã va trece, are aviz favorabil, iar ortacii care au avut curaj sã se rãzvrãteascã împotriva regimului totalitar vor avea acelasi statut ca si revolutionarii”, a declarat senatorul Haralambie Vochitoiu. La elaborarea acestui proiect de lege, senatorul din Valea Jiului a avut întâlniri cu ortaci de la Lupeni care au luat parte la protestele ce l-au obligat pe Nicolae Ceausecu sã vinã în Valea Jiului. Greva minerilor de Lupeni a început pe 1 august 1977 si a fost încheiatã pe 3 august 1977. Grevistii au fost condusi de câtiva lideri, în special de muncitorii Constantin Dobre, Gheorghe Maniliuc.
În Valea Jiului au fost trimisi, sã discute cu minerii, secretarul CC al PCR – Ilie Verdet -Gheorghe Panã -presedintele Consiliului Central al UGSR si ministrul Muncii, dar si Constantin Bãbãlãu, ministrul minelor, petrolului si geologiei. Acestora li s-au alãturat reprezentanti locali ai PCR, în special Clement Negrut, primarul si primul-secretar de partid din Petrosani. Ortacii refuzã sã discute cu ei si-i sechestreazã în ghereta de la poarta Minei Lupeni. Ceausescu a cedat în fata grevistilor si le-a promis sã le îmbunãtãteascã conditiile de muncã si de trai.
Ulterior, cel putin 600 de grevisti au fost interogati la sediul Securitãtii din Petrosani si maltratati repetat.. Au fost întocmite 150 de dosare, si în urma proceselor au fost internati la psihiatrie 50 de protestatari, iar 15 grevisti au ajuns în închisoare. 300 de grevisti, împreunã cu familiile lor, au fost împrãstiati prin tarã iar alte câteva mii de mineri si-au pierdut locurile de muncã.
Maximilian Gânju