Cum stau eu pe facebook de vreo cativa ani… (da, daca ma intrebati, mai si lucrez) vad cum acest site de socializare este o reala sursa de subiecte pentru (acum sa recunoastem!) cei mai multi dintre jurnalisti mai de birou sau de… teren. Asa aflu tot felul de „event-uri” cum se zice mai nou.
Am dat peste un event interesant, in „pas cu moda”, sa zicem, deoarece toata lumea deja a auzit de acel ACTA. Ei bun, nici petrosanenii nu stau cu mainile in… buzunarele goale si au anuntat pe o pagina de facebook ca vor iesi in strada. Da!
Daca nici A.C.T.A. nu va scoate in strada atunci ma intreb ce?
La Petrosani, se pregateste o miscare impotriva ACTA si invitatia la eveniment, afisata pe pagina de facebook al unui „anonymous” Kurokawa Taku sub numele de „Petrosani spune NU -ACTA! Invita-ti prietenii!” ar urma sa aiba loc sambata, 11 februarie 2012, incepand cu orele 17.00.
“Sambata, 11 Februarie 2012, va a??teptam in strada, incepand cu ora 17:00 pentru a protesta intr-un mod pa??nic ??i creativ impotriva A.C.T.A.. Astfel ne exprimam solidaritatea fata de celelalte tari din Uniunea Europeana participante la manifestatie.
Va asteptam la constructia unui viitor comun bazat pe libertatea de exprimare! Daca nici A.C.T.A. nu va scoate in strada atunci ma intreb ce? Abia astept ziua de 11 februarie 2012 sa vad cat de mult va pasa. Suntem adolescenti, daca noi, acum, nu vom iesi in strada, nimeni nu o va face!” se mentioneaza pe respectiva pagina de facebook.
Protestul pasnic de la Petrosani care se anunta, se va desfasura in fata Casei de Cultura, si va incepe simultan in toata tara.
Protestul, in tara si in lume
Exact la aceeasi ora si in aceeasi zi cei responsabili de prostest vor striga adunarea si in orase precum Alba Iulia, Deva, Timisoara, Arad, Bacau, Bucuresti, Constanta, si lista poate continua. Nici pe plan international acest eveniment nu va fi trecut cu vederea, astfel ca, la acest protest au anuntat ca se alatura tari printre care Franta, Belgia, Londra, Germania,
Suedia, Bulgaria, Italia, Ungaria, Austria si cateva state din America. Protestele impotriva ACTA, in lume pe 11 februarie le puteti urmari aici: http://maps.google.com/maps/ms?msid=212120558776447282985.0004b7b33e16f13c710c7&msa=0&ll=50.401515%2C11.074219&spn=79.220963%2C214.277344
Pareri pro si contra
“Eu sunt pro ACTA! Mai cititi si vedeti tot adevarul. Si acum in Romania este lege impotriva la ce protestati voi, dar nu se prea aplica, vrei totul free?”, semneaza pe pagina evenimentului Law Gaby
Un anume Lolec Bolec nu se lasa mai prejos decat comentatorul dinainte si da replica: “Crezi ca numai romanii protesteaza impotriva ACTA? Restul oamenilor de pe planeta nu o fac? Sau suntem mai tampiti ca protestam, in loc sa inghitem toate mizeriile”
***
“Pe mine nu ma deranjeaza faptul ca va trebui sa platim pentru muzica, jocuri, softuri etc. E normal sa fie asa, pentru ca cineva a muncit pentru ele. Dar din moment ce statul nu plateste un jandarm sa stea la usa mea si sa imi pazeasca apartamentul de potentialii hoti, nu stiu din ce motiv ar avea dreptul sa ma considere din start pe mine un potential hot si ca atare sa imi monteze un « jandarm » in calculator pentru a proteja bunurile nu-stiu-cui”, spune un utilizator facebook.
Acesta mai sustine ca pana la urma, orice om si orice companie, dincolo de taxe si impozite, este responsabil/a de modul cum isi protejeaza bunurile
“Pentru astfel de bunuri care se mentioneaza in tratatul ACTA exista deja legi, o gramada chiar, referitoare la copyright, ™, drepturi de autori, patent, brevet, etc. Nu trebuie sa platesc eu statul sa faca pe detectivul pentru companiile private, incapabile sa isi protejeze propriile lor bunuri. ACTA nu e musai un acord rau, doar ca in forma lui actuala, cu specificatiile foarte generale, poate duce la abuzuri foarte grave. Problema si mai grava va fi implementarea lui si modul in care autoritatile noastre vor considera de cuviinta sa il puna in practica”, a mai precizat acesta.
ACTA, pe fata si pe dos
In avanposturile ACTA (Acordul Comercial Impotriva Contrafacerilor) s-au aflat Japonia si Coreea de Sud, tari care au urmarit sa-si protejeze progresele uriase in tehnologie. E un acord de care nu s-a stiut mare lucru si, in jurul lui, s-au creat teorii ale conspiratiei si interpretari populiste. ACTA vizeaza protejarea proprietatii intelectuale pe trei domenii: contrafaceri fizice (produse de larg consum piratate), continutul cu drept de autor pe Internet (filme, muzica, show-uri TV, competitii sportive etc.), contrafaceri generice, ieftine, care copiaza formulele produselor originale.
E cea mai controversata arie de actiune a acestui tratat, ACTA propunand o modificare esentiala a legislatiei internationale: providerii pot patrunde in interiorul calculatorului unui utilizator, printr-un script instalat obligatoriu, si sa raporteze unei case de copyright ce produs a fost piratat fara a fi nevoie de obtinerea unui mandat judecatoresc.
Daca vezi un film piratat, o casa de copyright este sesizata si te poate pedepsi imediat: tarile ACTA sunt de acord sa permita acestei politii a Internetului sa-ti fie blocat automat IP-ul, sa fie retrase domeniile site-urilor pirat sau sa ti se impuna plata unor despagubiri. Prin acest tratat, un utilizator poate fi plecat de acasa iar “Politia Internetului” ii poate cauta in fisierele din calculator. Aceasta prevedere naste cele mai multe contestari.
In tarile cu democratii neconsolidate, guvernele pot inscena incalcari ale legii persoanelor incomode, tragandu-i la raspundere fara ca acestia sa aiba vreo vina. I se imputa tratatului faptul ca pune dreptul de autor mai presus de libertatea de exprimare si ca va lasa dreptul la intimitate in mainile unor companii private.
Pentru protestul anuntat la Petrosani unii au inceput sa se pregateaca cu bannere si manifeste, dar si cu celebrele masti “anonymous”. Protestul se anunta a fi unul pasnic si se spera ca nu vor fi probleme in ceea ce priveste aceasta manifestare iar la inchiderea editiei si-au anuntat participarea, pe pagina de facebook, peste 500 de persoane.
Geza SZEDLACSEK