Lecțiile despre apă și natură au loc și în stațiile de tratare a apei, tocmai pentru că apa este o rezervă atât de importantă. Așa că, pe viu, zeci de copii, ajung să afle cum apa este tratată și scapă de impurități, pentru a putea fi potabilă. Am găsit și noi preșcolarii, la stația de tratare a apei de la Jieț.

Copii de doar o șchioapă s-au arătat interesați, în ciuda frigului de afară, de circuitul pe care îl face apa, până ajunge la robinetul de acasă. Au ajuns la bazinele de decantare ale stației de tratare și aici, angajații de la ape le-au arătat cum bazinele încep să fiarbă, tocmai pentru a sedimenta impuritățile. Ne-au spus apoi ce au înțeles ei.
„Am venit pentru ca să văd cum se curăța apa. Se curăță, că facem bulbuci”, a spus, așa cum a înțeles el, un copilaș venit în vizită.
„Am venit să vedem apa. Acum este curată”, a concluzionat o altă fetiță.


„Am venit să vizităm și să vedem apa, pentru ca să vedem cum se curăță. Vine murdară și o curăță cu bule”, a specificat și un alt copil, fascinat, ca toți ceilalți, de sistemul de decantare al apei.
„De fiecare dată, avem bucuria să primim copiii, de la cei mici, până la cei de grădiniță. Ei sunt bucuroși și interesați să afle tot fluxul tehnologic prin care apa trece, până ajunge la robinet. În fiecare an, ei sunt tot mai mulți și tot mai interesați, iar asta ne bucură. Pun o grămadă de întrebări și trebuie să îi facem să înțeleagă, pentru vârsta lor”, a spus Mihaela Sitea, inginer la Stația de tratare a apei din Jieț, cea care le-a arătat procesul din bazinele în care cei mici au văzut bulele de apă.
Vizitele celor mici sunt bine venite, pentru că ei povestesc acasă și de acolo mai departe informațiile ajung la toată lumea. Apa este importantă ca resursă, dar nu o primim direct din pârâu, ci în urma unui proces de dezinfecție și sedimentare extrem de complex. „Ca de fiecare dată, în Săptămâna verde, colaborarea cu preșcolarii și cu școlarii este foarte benefică, de ambele părți. Acum avem copiii de grădiniță și au venit cu foarte mulți părinți, iar asta ne bucură, pentru că toate informațiile pe care le transmitem de la stație, vor ajunge și la părinți și de acolo în fiecare comunitate”, spune și Cristian Ionică, managerul SC Apa Serv Valea Jiului.


Dar nu doar cei mici vor ajunge la stațiile de tratare, ci și elevii de liceu. Apa Serv îi așteaptă și la stația de epurare, acolo unde fiecare află ce se petrece cu apa, după ce trece prin sifonul chiuvetei de acasă.
„Evenimentul continuă și, în cursul acestei săptămâni, vom avea două clase de la Lupeni, pe stația de epurare de la Uricani, tema fiind mediul. Schimbările climatice ne fac să le comunicăm copiilor că fiecare trebuie să învățăm, în mod continuu, să protejăm apele, rețelele de canalizare, pentru că efectele pe timp lung se văd. Chiar și acum, când vorbim, deși credeam că va veni primăvara, suntem în plin sezon de îngheț. Și deja trecusem în captări pe sistemul de vară, dar am fost nevoiți să ne întoarcem la cele de iarnă, ca să nu afectăm alimentarea cu apă a populației”, a mai precizat Cristian Ionică.


Despre protecția mediului, apă potabilă și apă uzată învață toți cei care ajung în stațiile Apa Serv. Sunt lecții necesare și care îi vor învăța pe cei mici, dar și pe părinții lor, importanța apei, ca resursă.

Diana Mitrache