Un proiect despre ecologie și protecția mediului a adus elevii din clasa a VII-a a Școlii nr 7 din Petroșani, la Dănuțoni. Aici, în stația de epurare a apelor, copiii au văzut că apa menajeră ajunge să fie tratată, la fel ca și deșeurile din canalizare, iar mai apoi, în Jiu, apa folosită în locuințe, poate ajunge, curată.
Schimbările climatice ne afectează pe toți. Și, de la secetă, la inundații, toate au legătură cu apa. Curățarea ei și păstrarea apelor în limitele în care să nu polueze este obiectivul principal al celor de la Apa Serv. Și, ca urmare, copiii au venit la Stația din Dănuțoni să vadă cu ochii lor cum se face asta. Chiar dacă, până acum, cunoștințele lor erau legate de tratarea apei potabile.
„Aici se epurează apa din canalizare”, a spus unul dintre copii, deși, inițial, credea că este tot o stație de tratare a apei pe care o bem la robinet.
„Este un proiect care ne place tuturor celor din școală, că este foarte interesant. Am învățat despre apă și cum se face ca apa să ajungă curată”, a completat un alt elev.
„Avem un proiect internațional, care se numește „The Silent Cry of Climate Change”, unde copiii au făcut experimente, vis a vis de apă și de aceea am venit, să vedem, real, cum se întâmplă. Și, având și Săptămâna Verde, am zis că este momentul potrivit pentru a afla tot ceea ce ne interesează despre apă”, a spus Gabriela Stan, director adjunct Școala Gimnazială nr 7 Petroșani.
Dacă până acum au vizitat stațiile de tratare a apei, acolo unde apa devine potabilă, aici, la Dănuțoni, li s-a spus povestea apei menajere, ori a celei ce rezultă în canalizare, atunci când plouă. Și așa au aflat că toată această apă, pe care toți o folosesc, va ajunge în Jiu, dar după ce ea este tratată.
„Noi, cu acești elevi, suntem într-un partaneriat prin care aducem un plus valoare în ceea ce privește cunoștințele legate de protecția mediului, de efectele schimbărilor climatice, lucru pe care îl facem în permanență, dar, mai cu seamă în perioada Săptămânii verzi. Ei au mai fost și la stația de tratare Jieț, acum 3 ani, iar acum vin la stația de epurare și întrebarea lor este dacă de aici bem noi apă. Eu cred că au înțeles că întâi au fost la o stație de tratare a apei și acum la o stație de tratare a apei menajere, apă rezultată în urma folosirii apei potabile”, a spus Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului.
Toți au făcut un tur al stației de tratare a apei, unde au văzut grătarele ce separă deșeurile din canalizare. Iar mai apoi bazinele de decantare, acolo pentru ca, la final, să vadă că, aici se poate produce și energie, din biomasă. „Le spuneam și copiilor că, dacă apa potabilă nu ar fi în parametri, o putem opri, chiar dacă nu s-a întâmplat niciodată. Dar apa menajeră nu o putem opri. Ea curge continuu și, în contextul schimbărilor climatice vedem că stația de epurare din Dănuțoni și sistemele de canalizare mixte nu fac față la ploi torențiale. Am avut debite normale până acum, dar când sunt ploi torențiale, ne creează mari probleme în stații. Noi trebuie să o tratăm în permanență, indiferent de încărcătura ei. Și, cu cât apa e mai puțină cu atât e mai mare încărcătura organică este mai mare și funcționează bine tot sistemul”, a mai spus Cristian Ionică.
Astfel de lecții îi fac conștienți pe copii că apa nu poate fi băută oricum și că, după ce o folosesc, ea ajunge , prin țevile de la chiuvetă în canalizare și, de acolo, înainte de a ajunge în Jiu, este tratată și curățată.
Diana Mitrache