Nu prea mai mergem cu trenul, iar generatia tânãrã pare extrem de atrasã de acest mijloc de transport în comun. Pe asta au mizat si dascãlii de la Scoala Avram Stanca din Petrosani, care au gândit o lectie deschisã fix în garã, într-o locomotivã. Reactiile copiilor au fost pe mãsurã.
Sunt doar de o schioapã si abia au urcat, ori au coborât din locomotivã, dar plãcerea pe care au simtit-o acolo nu poate fi descrisã. Au petrecut o orã din scoala altfel, în gara din Petrosani, într-o locomotivã si au aflat foarte multe lucruri noi. Si asta, mai ales cã tot cu clasa au fãcut prima cãlãtorie din viata lor cu trenul. Pãrintii îi duc mai mult cu masina, spulberându-le mitul rotilor de fier.
„A fost frumos, am tras de claxon, ne-am dus prin sala motoarelor, la frâna de mânã ne-am uitat si ne-a explicat mecanicul cum functioneazã locomotiva. Eu nu am mai fost nciiodatã cu trenul si nici în locomotivã nu am intrat, acum am fost pentru prima datã”, a explicat o fetitã. „Eu am mai mers o singurã datã la Simeria. Este foarte frumos cu trenul. Am vãzut cum se claxoneazã, cum se pune frâna, de unde se porneste trenul”, ne-a explicat un lat copil entuziasmat dupã ce a coborât din locomotivã. „Am vãzut sala motoarelor, volanul si multe chestii interesante”, l-a completat un alt coleg din clasa a III-a. Lectia despre tren si calea feratã, ori despre Defileul Jiului, care poate fi strãbãtut prin tunele, le-a fost predatã de unul dintre cei care lucreazã de ani buni la CFR, Dorel Schiopu, care le-a fãcut si o istorie a acestui drum de fier, prin munti. „E fascinant sã vezi acesti copii cât de mult se bucurã pentru chestii atât de simple. Din pãcate, se circulã tot mai putin cu trenul si asta îl face si mai interesant si atractiv, dar, din pãcate, mai putin utilizat. Trenul este ceva special, pentru cã creeazã emotii: te bucuri când astepti pe cineva si vine, te emotionezi când pleacã cineva. Trebuie sã tinem aproape de tren!”, a spus Dorel Schiopu, angajat în statia CFR Petrosani. Lectia despre tren, locomotivã si drumul de fier le-a fost predatã celor mici la Scoala Altfel si a fost gânditã ca o lectie de care toti trebuie sã tinem cont, atunci când ne educãm copiii.
Diana Mitrache