Arta bizantinã si ce înseamnã acest lucru ne va fi deslusit sâmbãtã, la Petrosani, de lectorul universitar doctor Sorin Albu, un bun cunoscãtor a ceea ce a însemnat Bizantul în stare purã, pentru cã, asa cum ne-a mãrturisit, Bizantul este posibil chiar si în secolul XXI.
Domnia sa face parte dintr-o scoalã ce a fost revitalizatã la Cluj si acum sustine cursuri la Universitate, cursuri de artã iconograficã. În plus,  are o experientã de 22 de ani, pe care o vom regãsi în expunerile sale si la Petrosani.
Conferinta are loc sâmbãtã, la Centrul Sfânta Ecaterina din Petrosani, în clãdirea aflatã în piata Centralã, recent inauguratã.  „Tema este una foarte simplã: arta bizantinã nu poate fi privitã doar  dintr-un anumit punct de vedere, adicã sã luãm pictura ca o artã autonomã. Ea trebuie privitã disciplinar. Bizantinii erau niste oameni foarte complecsi, eruditi, foarte bine pregãtiti în toate domeniile si domeniile între ele sunt legate. Eu voi vorbi în conferinta mea despre pictura, muzica si arhitectura bizantinã”, a spus lector universitar doctor Sorin Albu, Universitatea din Cluj.  Este o realã plãcere sã-l urmãresti pe acest om care si-a dedicat ani buni din viatã studiului acestei epoci, iar cei care vor veni la conferinta domniei sale se vor lãmuri de asta, tocmai pentru cã vor constata legãtura cu bizantul. „Vedeti ce se întâmplã în viata de zi cu zi în societatea secolului XXI, nu doar în România, ci pe întreg mapamondul, unde regãsim o crizã identitarã. S-a fãcut încercarea globalizãrii, care vedem cã nu dã roadele pe care le asteptam si, Imperiul Bizantin vine cu o paradigmã foarte simplã. Ei nu erau nici democrati, nici socialisti, iar sfera lor politicã era una teocraticã, dar nu din punct de vedre pur religios. Ei îsi asumau  crestinismul în toate aspectele vietii si viata lor era o viatã asumatã în Hristos, dar nu habotnic, ci firesc, asa cum curge apa unui râu”, a mai precizat Sorin Albu, lector la Universitatea din Cluj.
Suntem în anul Centenarului, dar vom constata, dacã vom participa la conferinta lui Sorin Albu, cã uitãm esenta natiunii noastre. „Sãrbãtorim o Românie de 100 de ani, dar ce a fost înainte de  cei 100 de ani? Ce s-a întâmplat cu noi de la cãderea Imperiului Bizantin, pânã la momentul unirii si care a fost felul în care au lucrat voievozii, nu doar în interesul personal, ci al oamenilor? Discutia va fi foarte amplã si apoliticã si doresc sã pãstrez  caracterul neutru pe care si bizantinii îl aveau. Ei credeau în Hristocentrism, nu în dreapta sau stânga, fiind echilibrati în Centrul Crucii”, a mai spus profesorul.  Conferinta despre Bizant o puteti urmãri pe viu sâmbãtã, 25 august, de la ora 12,00, la Petrosani. Sunteti  asteptati sã luati parte la o lectie de viatã, cu trimiteri spre esenta  credintei si, cu sigurantã, veti fi impresionati de consistenta ideilor venite dinspre cel care a studiat Imperiul Bizantin în ultimele douã decenii.
Diana Mitrache