Despre apă, importanța ei și cum ajunge ea să fie bună de băut, au aflat copiii din clasele primare, exact în stația de tratare a apei de pe Taia. Cei de la Apa Serv primesc zeci de copii, tineri, ori chiar studenți, în vizită și le explică tuturor ce se întâmplă în aceste locuri.
Grupuri mari de copii, dar și adolescenții, ori studenții vin la stațiile de tratare din Valea Jiului, ori la stația de epurare, pentru a afla cum ajunge apa să fie potabilă. I-am găsit și noi la stația de pe Taia, o stație recent modernizată și unde apa este captată în rezervoare și mai apoi tratată, așa încât să fie potabilă. Fiecare a fost încântat de ceea ce a văzut, printre bazinele cu apă, pompele de presiune și sistemele ce trimit apa spre blocurile în care ei locuiesc. Și ne-au și spus cam ce au aflat aici. „Este săptămâna verde și noi avem diferite activități de genul acesteia de azi. Facem Săptămâna altfel, când este Crăciunul și ca aceasta, acum, când este Săptămâna verde și vine primăvara”, a spus o fetiță, făcând aluzie la lecțiile interesante pe care copiii le învață în aceste zile.
„Întâi trebuie curățată aici, că altfel nu prea bine să bei apă care nu prea este sănătoasă pentru corpul uman. Cum am fost acum, aici, am învățat cum stau lucrurile”, a spus un băiețel.
„Am învățat cum se curăță apa, pe unde trece ea”, a completat un alt copil.
Copiii au ajuns în sala bazinelor, unde li s-a arătat întreg procesul de decantare al apei și au aflat cât de important este acest proces. Vor crea filmulețe și le vor posta pe pagina școlii, spun profesorii, tocmai pentru ca toți să știe că apa nu vine la robinet, așa cum este ea în pâraiele ce vin de la munte. „Noi suntem un grup format de la Școala Gimnazială I.D Sîrbu din Petrila. Am venit aici, la stația de la Taia, ca elevii să vadă care este importanța apei, să își formeze un comportament adecvat, să respecte natura și apa și în următoarele activități pe care le vom avea, să nu uite că mediul înconjurător este foarte important. Acum vom face un filmuleț, despre circuitul apei în natură, iar elevii vor vedea ce fac și alți colegi ca să ocrotească mediul înconjurător”, a spus Corina Herbei, învățătoarea care i-a însoțit.
Toți au fost atenți și fascinați de uzina uriașă de apă, locul în care aceasta devine potabilă și, mai mult, au aflat că primăvara este nevoie, mai mult ca oricând, de dezinfecția apei, din cauza resturilor care se degradează în natură și care ajung în ape. „Acțiunile cu copiii sunt benefice copiilor, în primul rând, pentru că află ce se întâmplă într-o uzină de apă. Având în vedere că este Săptămâna verde, ca să fie educativ, le prezentăm fluxurile tehnologice. Vrem să scoatem în evidență, cât este de important să avem grijă de mediu. Având grijă de mediu, avem grijă de apa brută. Aceasta suferă o transformare, în stația de tratare, așa încât să ajungă apă potabilă. Chiar dacă o vedem limpede, mai ales acum, primăvara, substanțele organice sunt în cantitate mare. Vă dați seama ce înseamnă toate peturile și gunoaiele ce sunt aruncate în natură și care ajung în ape, odată cu topirea zăpezilor, iar primăvara procedeele de dezinfecție a apei sunt puțin diferite. De la oricare uzină, noi dăm apă potabilă”, a spus Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului.
Vizitele la stațiile de apă sunt importante pentru copiii din Valea Jiului, iar cei de la Apa Serv caută mereu să îi invite inclusiv pe părinții acestora, pentru că mereu se iau în discuție problemele ce apar în alimentarea cu apă potabilă, ori prețul apei, fără să ținem cont de procesele prin acre aceasta trece, ca să fie potabilă.
Diana Mitrache