Un sir de cel putin 20 de garaje, construite pe malul apei, în Cartierul Aeroport, se prãbusesc pe rând în albia ei. Proprietarii lor spun cã nu mai stiu ce sã facã si se tem cã, asa cum au cãzut zidurile la cel putin 3 dintre ele, constructiile lor, pentru care plãtesc redevente primãriei, se vor nãrui. Se tem de vremea ploioasã si nu mai stiu cui sã se adreseze acum.
„Lucrarea este una foarte bunã, din punctul meu de vedere si nu va mai fi problemã cu evacuarea apelor, dar avem probleme cu modul în care se lucreazã. Dupã pãrerea mea, ceea ce se executã în spatele garajelor, dupã ce s-a terminat tronsonul respectiv, ar trebui umplut. Muncitorii spun cã vor umple, dar nu stiu când. Vine iarna, încep ploile, dar când o sã umple? Sunt destule garaje care au cãzut. Cade malul si cu el garajul. Sunt 3 garaje, care deja au cãzut”, spune unul dintre proprietarii garajelor din Cartierul Aeroport.
Un altul, însã, spune cã a cãrat pãmânt ca sã umple singur malul rãmas în aer, dupã ce partea din spate a constructiei a luat-o efectiv la vale.
„Au sãpat în spate si nu au mai umplut, iar pânã la podeaua garajului au rãmas 3 metri distantã. Fundatiile garajelor sunt în aer si acum vin ploile, zãpada, se umezeste si picã tot. Am încercat sã vorbesc cu muncitorii. Nu au zis nimic. Nu stau de vorbã cu noi. I-am rugat doar sã îmi aducã douã rabe de pãmânt si am turnat singur”, explicã omul.
Fiecare s-a descurcat cum a putut, sau asteaptã sã vadã solutia constructorului. Însã, vremea nu tine deloc cu ei.
La Petrosani, albia pârâului Staicului, unuia dintre pâraiele care au creat mari probleme la fiecare ploaie torentialã, este acum reconsolidatã. Responsabilii de la Apele Române spun cã acolo vor investi nu mai putin de 8 milioane de lei si lucrãrile vizeazã întreg cursul pârâului care vine din munte si care, în zona Cartierului Aeroport, a fost un real pericol. Doar cã nu se fac cum ar trebui si, de la zidul de beton, pânã sus la garaj, spatiul rãmâne în aer, lucru ce afecteazã fiecare garaj construit acolo. Cei de la Ape, însã, au format o comisie. „De lucrãrile de la Petrosani se ocupã Apele Române Craiova, prin biroul de investitii. Stiu problema, am sesizat dirigintele de santier si miercuri am înteles cã o sã se deplaseze o comisie la fata locului, pentru a vedea despre ce este vorba”, a replicat Sorin Corici, seful Sistemului Hidrotehnic Ape Jiu.
Garajele au fost construite chiar în buza apei si asa au existat de ani de zile, dar sunt legale, pentru cã proprietarii lor au acte ce dovedesc asta. Cei care reconstruiesc acum albia, însã, vor fi nevoiti sã gãseascã, împreunã cu proprietarii constructiilor, o solutie, asa încât oamenii sã nu se mai teamã cã li se prãbusesc garajele în apã.
Diana Mitrache