Noaptea de  1 noiembrie sta sub semnul luminii. Cu ocazia Luminatiei, asa cum este cunoscutã, în popor, Ziua Mortilor, un vechi obicei catolic pãstrat de sute de ani, cimitirele din Ardeal, Banat si Maramures se transforma în oaze de luminã, datoritã sutelor de lumânãri aprinse în memoria celor trecuti în eternitate.

Obiceiul a rãmas acelasi de-a lungul timpului, începând cu pregãtirea mormintelor si pânã la pelerinajul pe care-l fac mii de oameni la cimitir.

Chiar si cei care au plecat în alte locuri din tarã, de 1 noiembrie, vin la cimitir pentru a fi alãturi de cei dragi si împart pomanã mâncare si bãutura tuturor celor care trec prin dreptul mormintelor. Sãrbãtoarea mortilor este si un pretext ca familiile sã se adune la mormintele celor dragi unde aduc flori si aprind lumânãri.

De 1 noiembrie cimitirele din Valea Jiului  devin locul de pelerinaj a mii de credinciosi, iar oamenii împart pomanã mâncare si bãutura tuturor celor care trec prin dreptul mormintelor.

„M-am pregãtit toatã sãptãmâna. Am fãcut curat la mormântul sotului si al cumnatului, iar de Ziua Mortilor am adus flori si am aprins lumânãri, iar trecãtorilor le-am dau de pomanã cozonac si câte un pahar cu tuica sau vin”, afirma Dumitra Grigore.

Oamenii considerã cã aduc o jertfã celor dispãruti aducând flori la cimitir în seara zilei de 1 noiembrie si aprinzând lumânãri, iar multi merg în aceastã noapte si zeci de kilometri pânã la cimitir. În calendarul catolic, Luminatia se numeste Sãrbãtoarea tuturor sufletelor. Desi, la origine, este o sãrbãtoare catolicã, occidentalã, a fost adoptatã si în Transilvania, indiferent de confesiunea religioasã a locuitorilor (ortodocsi, catolici sau protestanti).

În traditia ortodoxã, Luminatia se înscrie în rândul sãrbãtorilor din vechiul cult al mortilor. Astfel, în ziua de 31 octombrie, oamenii merg la cimitir, unde curata mormintele celor dragi, iar în zilele de 1si 2 noiembrie, duc flori – de obicei flori de sezon, precum crizantemele -, si se roagã pentru sufletele celor adormiti. Potrivit legendelor populare, în noapte de 1 noiembrie, portile Tãrâmului de Dincolo se deschid, iar cei decedati vin sã îi viziteze pe cei vii. Sãrbãtoarea nu are nimic lugubru, ziua de 1 noiembrie fiind, poate, singura zi din an în care oamenii glumesc în cimitir. Cu aceastã ocazie, bucuria reîntâlnirii cu sufletele rudelor trecute în Lumea de Dincolo depãseste tristetea comemorãrii.

Împodobesc crucile

Localnicii din zona muntoasã a Vãii Jiului, cunoscuti sub numele de momârlani, împodobesc crucile mormintelor cu flori si hartii colorate, aici fiind singurul loc din tarã unde se pãstreazã obiceiul împodobirii crucilor. În comunitãtile de momârlani se mai pãstreazã si obiceiul de a-si înmormânta neamurile în curtea casei pentru a dovedi cã pãmântul le apartine, iar mormântul îl înconjoarã cu un gard metalic. „Pe timpuri oamenii îsi îngropau pãrintii în curtea casei pentru a dovedi cã pãmântul le apartine.

La noi crucile sunt mari, din lemn sau metal iar mormântul îl înconjuram cu un gard metalic ”, povesteste un momârlan. asaltate de cersetori.

Din toatã tara, la Petrosani, cu flori

Mii de fire de flori au fost cultivate special pentru a fi vândute în aceste zile în pietele Vãii Jiului. Luminatia aduce profit celor ce cultivã crizanteme si asta o recunosc toti, chiar dacã bat drum lung sã vinã pânã la Petrosani, pentru un obicei pãstrat aici de sute de ani.

În zilele premergãtoare acestei sãrbãtori, în piete  se dezvoltã o adevãratã industrie. De la zeci de kilometri, din judetele vecine, vin oameni care sãdesc crizanteme special pentru a le aduce de 1 noiembrie la Petrosani, Vulcan, ori Lupeni. Ei spun cã meritã efortul si, dacã în alte pãrti nu este un astfel de obicei, nu conteazã cã e lung drumul. „Vin din Vâlcea si nu e atât de departe. Ne place si nouã aceastã sãrbãtoare si, dacã la noi nu se tine, venim pânã aici. Meritã si facem bani, chiar dacã acum a prins frigul si ne-a cam pãlit pe final cultura de crizanteme”, spune o femeie care vindea miercuri flori în piatã la Petrosani. „Vin de la Gorj. M-am pregãtit special pentru ziua asta si ies si bani, de ce sã nu recunosc, cã altfel nu as veni pânã aici. E o traditie localã si noi le aducem flori, cã aici e mai rece si se trec crizantemele mai repede ca la Gorj”, spune o altã femeie.

Si administratia pietelor face profit. În aceste zile, fiecare comerciant achitã câte o taxã pe parcelã din care îsi vinde marfa si bugetul pietei creste putin în acest sezon unic în an. „Nici nu stiu exact câti au venit. Sunt foarte multi, chiar mai multi ca anul trecut. Si noi avem un profit din asta. Fiecare comerciant plãteste o sumã de bani pentru fiecare spatiu pe care îl ocupã. Noi am amenajat mai multe spatii. Îi costã 10 pe zi, iar suma a fost stabilitã prin hotãrâre de consiliu”, a mentionat Sorin Pristavu, administratorul pietei.

Nici cumpãrãtorii nu sunt putini. Fiecare locuitor al Vãii Jiului stie cã nu poate trece 1 noiembrie fãrã sã ducã o floare la cimitir,ori sã aprindã o lumânare si, din toatã sãrãcia, cumpãrã câte ceva. „Nu sunt scumpe. Am gãsit cu un leu buchetul. Sunt si cu doi lei si cu 10 lei ghivecele. Fiecare dã cât are”, spune un cumpãrãtor. „Eu am luat mai putine buchete. Nu-s nici ieftine, nici scumpe, noi suntem sãraci”, spune un alt cumpãrãtor.

Luminatia e ziua în care toti locuitorii Vãii Jiului se îndreaptã spre cimitir. Paralel cu aceastã activitate, însã, se dezvoltã o adevãratã industrie. Unii cultivã flori special pentru aceastã zi, iar profitabilitatea depinde de numãrul comerciantilor, dar oricum ea existã.

Politistii locali sunt în alertã

Sute de cersetori sunt asteptati astãzi-joi sã ia cu asalt cimitirele din Valea Jiului.

La Petrosani, politistii locali au fost mobilizati pentru a preîntâmpina incidentele iar cersetorii vor fi lãsati sã primeascã de pomanã în afara cimitirelor.

Încã de la primele ore ale diminetii, la Petrosani sunt asteptati sã soseascã sute de sãrmani din zona Gorjului dar si din restul localitãtilor Vãii Jiului. Oamenii vin ca în fiecare an pentru pomanã datã de localnici în ziua de 1 noiembrie.

În Ardeal este un obicei ca în aceastã zi numitã si Ziua Mortilor sau Luminatia sã se comemoreze cei trecuti în nefiintã si sã se dea de pomanã. Obiceiul catolic adoptat si de ortodocsi este tinut cu sfintenie în toate localitãtile hunedorene. Numai cã localnicii s-au sãturat sã fie deranjati când încercã sã se reculeagã la cãpãtâiul celor dragi si au cerut municipalitãtii sã nu-i mai lase pe cersetori în cimitir, ceea ce s-a si întâmplat anul trecut. Mãsura este mentinutã si în acest an, iar cei care vor sã dea de pomanã o pot face la poarta cimitirelor.

Potrivit sefului Politiei Locale Petrosani, Dorel Neag, pe parcursul acestei zile vor fi mai multe echipe de politisti care vor asigura linistea în zona cimitirelor. „Echipa mobilã a Politiei Locale Petrosani va patrula în zona cimitirelor pentru a nu exista incidente. De asemenea, vor fi si echipaje formate din polisisti locali si politisti de la Politia Rutierã pentru a dirija circulatia autoturismelor în zona cimitirelor”, precizeazã oficialul. De tinerea cersetorilor la portile cimitirelor se vor ocupa si administratorii acestora sustinuti de politistii locali. „Este crestineste sã dai de pomanã în aceastã zi si s-a luat decizia sã li se permitã sã stea la poarta cimitirului. Oamenii s-au sãturat sã fie agasati din minut în minut, sã audã înjurãturi si cimitirul sã fie plin de gunoaie în urma lor. Cei care vor sã dea de pomanã o pot face la intrarea în cimitir, iar oamenii au fost multumiti de acest lucru”, spune responsabilul Cimitirul Central Petrosani.

Diana Mitrache

Maximilian Gânju