Statia de epurare a apei de la Dãnutoni, una dintre cele mai  performante din Europa, are de la finele sãptãmânii, un laborator de analize performant. Este o investitie care era absolut necesarã, iar despre ea ne-au vorbit chiar specialistii.  Laboratorul se aflã în statia de epurare si completeazã analizele laboratorului existent deja.
„E unul dintre momentele  asteptate de noi de aproape un an de zile. Începând din primãvarã am compartimentat aceastã clãdire, pentru cã a  trebuit sã respectãm toate normele vis a vis de echiparea acestui laborator de microbiologie, care va fi functional în asa fel încât anul viitor sã fim acreditati si pe aceastã parte de analize. Dupã cum stim, pentru analizele fizico-chimice, toate auditurile pe care le-am avut au fost conforme. Doar acest laborator avea nevoie de îmbunãtãtiri, iar de vineri, 6 decembrie, lucrurile s-au reglat si aici”, a precizat Cristian Ionicã, manager general SC Apa Serv Valea Jiului. Acest laborator practic  permite analiza din punct de vedere bacteriologic si al microorganismelor care pot exista în apã. De fapt, vorbim despre cea mai complexã  analizã ce se poate face aici si care este elocventã. În acest moment, putem spune cã apa în Valea Jiului este atent monitorizatã si de o calitate superioarã. „Functionãm dupã un sistem  de management al calitãtii si suntem compatibili din punct de vedere tehnic si suntem capabili sã generãm rezultate valide. (…) Laboratorul de monitorizare al calitãtii apei trebuie sã facã zilnic analizele microbiologice si fizico-chimice, iar ca atare a trebuit sã ne acreditãm la Ministerul Sãnãtãtii, iar din 2015 suntem si noi trecuti în Registrul Laboratoarelor si la fiecare doi ani are loc o nouã evaluare pentru a ne reînregistra. Nu am putut imediat sã ne înregistrãm cu parametrii bacteriologici, care înseamnã E-coli, bacterii coliforme, enterococi, clostridium, germeni din flora apei, toti fiind responsabili de transmiterea unor infectii, pentru cã trebuia sã respectãm anumite cerinte: sã avem un laborator compartimentat în 3 spatii separate si etanse, ca sã evitãm contaminarea probelor. Acum avem”, a spus Doina Todor, sef al laboratorului central de la Dãnutoni.

În acest laborator am regãsit o serie de echipamente de ultimã generatie, împãrtite pe încãperi, iar de acum încolo, acolo nu se va mai intra. Cele care fac asta sunt laborantele de aici, care stiu exact cum trebuie sã provedeze si, ca atare. Totul este absolut steril. De altfel, analizele de aici sunt atât de performante si pentru cã aici vin probe de apã chiar din alte tãri ale UE, iar rezultatele obtinute aici au fost identice cu cele din alte laboratoare. „La noi se lucreazã cu multã atentie si seriozitate, iar consumatorii nostri trebuie sã aibã încredere în ceea ce facem noi aici. Avem controale zilnic, iar pe lângã asta, noi avem materiale certificate, cu care verificãm parametrii. La fiecare analizã, avem si controalele înregistrate. Apoi existã si un control impus de Ministerul Sãnãtãtii. Noi participãm anual, la niste comparãri inter-laboratoare, ceea ce înseamnã cã aici, dar si în alte laboratoare din tarã si din strãinãtate. Anul aceasta am primit probã de apã din Anglia, iar noi nu stiam ce concentratii avea, dar muncim, facem analizele si obtinem rezultatele pe care le trimitem la acest furnizor si el calculeazã un anume scor, iar apoi ne trimite rezultatul în care ne-am încadrat. Pot sã spun cã am avut astfel si scor zero, adicã am obtinut rezultatele exacte”, a mai completat Doina Todor, sef al laboratorului central de la Dãnutoni.
Laboratorul va fi complet functional si fiecare probã de apã analizatã, asa încât populatia sã aibã garantia unei ape potabile la standarde normale.
Diana Mitrache