Rezultatul alegerilor din România arată că a câștigat democrația! Este părerea unui sociolog care a studiat în ultimii ani fenomenul electoral și care recunoaște acum că nu a luat prea în serios formațiunea surpriză – AUR.
Totuși, prezența slabă la alegerile parlamentare, cele mai importante din România, arată că pe candidați i-au votat doar nemurile lor și membrii de partid.
Cea mai mare surpriză vine de la AUR și dacă nu ați auzit de ei, nu-i nimic, nu sunteți singurii. În Hunedoara acest partid are pe liste nume de care nu s-a prea vorbit, dar au făcut o figură bună chiar și aici.
– AUR –
Senat:
1. Eugenia Șortan
2. Cristian Alexandru Popa
3. Ioana Loredana Iancov
4. Valentin Mărginean
5. Mihăiță Iordache
Camera Deputaților:
- Anamaria Gavrilă
- Radu Călin Napău Stoica
- Cristina Elena Moroti
- Mihaela Stamate
- Paul Andrei Drăgan
- Ciprian Mârza
- Nicușor Dobrin Sîrb
- Ioan Stelian Diniș
Sociologul Valentin Fulger, omul care a studiat fenomenul electoral ani de zile și care face sondaje de opinie cu o acuratețe demnă de invidiat, recunoaște acum că AUR nu a fost nici măcar inclus, ca partid, în sondajele de acum. Dar, cu toate astea, a câștigat democrația.
„Deși pare paradoxal, eu consider că rezultatele alegerilor parlamentare din anul 2020 reprezintă un triumf al democrației, dar și o confirmare a faptului că democrația costă. Este un triumf, pentru că electoratul a demonstrat că a învățat mai multă politică decât clasa politică, în sine, Această clasă conducătoare a fost la timona unei corăbii, România, iar echipajul acestei nave a refuzat să mai asculte de comandametele clasei conducătoare, pentru că, de 30 de ani, pur și simplu, deciziile luate de conducere au fostmereu greșite. Prin urmare, statul român, prin intermediul clasei politice, reprezintă o instituție eșuată”, a spusprofesorul universitar Valentin Fulger, sociolog.
Ponta, Tăriceanu, Băsescu –înlăturați definitiv. Alte partide aduse în matcă
Dar rezultatele de acum arată că unii politicieni au fost înlăturați de electorat, cel mai probabil, pentru că, de-a lungul timpului, au făcut greșeli.
„Eu sper că vorbim despre înlăturarea definitivă de la putere a lui Victor Ponta, Tăriceanu, a lui Traian Băsescu. Sunt nume care au făcut mult rău vieții politice și climatului românesc. Pe de altă parte, PSD , care scade la un 29%, îl readuce șți pe acest partid în matca unor limite normale. Asta, pentru că un PSD, ori un PNL, care ar fi frizat procente de 40 -50% sunt un pericol pentru democrație, o mână întinsă a unor autorități abuzive”, a mai spus sociologul Fulger.
AUR și USR – PLUS, unul urcă altul coboară
AUR este fără echivoc o surpriză, iar despre acest partid, socilogul Fulger spune că va atrage chiar și oameni de la USR-PLUS.
„Am spus că un lider ca Barna, om negru pentru USR, că nu poate să își depășească condiția de birocrat, ca să poată fi om politic și nu va fi. USR, dacă s-ar raporta la europarlamentare, și-ar da seama că sunt pe un trend descendent. Barna clama o reușită sitorică. Nu știu unde vede așa ceva, dar am avut încă o dată senzația că trăim ăn lumi paralele. În lumea dânsului USR a înregistrat o victorie. În lumea noastră USR a fost înfrânt istoric, iar AUR vine puternic din spate și cred că va capta mulți dintre electorii USR în viitor, cei cu tendință naționalistă”, mai spune Valentin Fulger.
Am guvernat cu proști Dar cea mai mare înfrângere o gestionează PNL. Diaspora a fost de partea USR-PLUS, sau AUR.
„Iată ce înseamnă să guvernezi cu proști! Grupul strategic de comunicare al PNL a fost format dintr-un domn care a fost exmatriculat de la universitate, că nu dădea pe acolo, o doamnă care vindea detergenți și care a fost și decorată de președintele Iohannis. Asta se întâmplă când lucrezi cu persoane care nu au ce căuta în locurile în care sunt puse de partid. Este, practic, triumful mediocrității asupra întregii societăți românești, dar, în același timp, paradoxal, este un triumf al democrației, pentru că ne-a artătat foarte clar că nu mai putem să mergem în acest mod”, a mai completat Valentin Fulger.
UDMR se transformă
O figură bună face UDMR și, de această dată, nu va mai face balansul. Sociologul spune că minoritățile maghiare vin acum ca partid cu putere, gata să negocieze de pe picior mare.
„Se anunță un UDMR, cu 8%, un scor istoric, care se va transforma dintr-un partid balama, într-un jucător de forță, care va fi contrabalansat cu 10% de AUR. Nu știu în ce măsurî AUR va încerca să intre alături de PSD, sau PNL, dar ei au spus că nu vor face politică nici de stânga, nici de dreapta. Aici îl văd ca pe Vadim Tudor, care avea un procent dublu, față de AUR și niciodată nu a dat niciun ministru, pentru că a neglijat faptul că politica se bazează pe compromisuri”, mai susține sociologul Valentin Fulger.
Rezultate partiale
ORAȘUL PETRILA:
PSD – 66,4%
PNL – 8,4%
USRPLUS – 5,8%
PMP – 1,0%
PRO ROMANIA – 2,7%
UDMR – 1,5%
MUNICIPIUL LUPENI:
PSD – 62,4%
PNL – 10,0%
USRPLUS – 6,4%
PMP – 1,6%
PRO ROMANIA – 2,7%
UDMR – 2,9%
ORAȘUL URICANI:
PSD – 59,8%
PNL – 12,7%
USRPLUS – 9,1%
PMP – 1,2%
PRO ROMANIA – 2,3%
UDMR – 0,7%
ORAȘUL ANINOASA:
PSD – 57,2%
PNL – 13,3%
USRPLUS – 4,6%
PMP – 2,4%
PRO ROMANIA – 4,6%
UDMR – 1,1%
MUNICIPIUL VULCAN:
PSD – 47,2%
PNL – 9,2%
USRPLUS – 10,8%
PMP – 2,0%
PRO ROMANIA – 12,3%
UDMR – 2,0%
MUNICIPIUL PETROȘANI:
PSD – 39,5%
PNL – 17,0%
USRPLUS – 12,4%
PMP – 2,1%
PRO ROMANIA – 6,3%
UDMR – 2,6%
Parlamentul votat de rudele candidaților. Politica pe neamuri
Calcule seci arată cum partidele au primit voturi maxim de la membrii de partid și rudele primare. Așa se justifică și prezența slabă la vot, dar și rezultatul catastrofal.
„Avem un PSD care a luat 30% din sufragii, din cele 30-31% de oameni care au fost la vot. Dacă luăm procentele PSD, ar fi cam 1,6 milioane de persoane, iar acestea, luate din cele 18 milioane de alegători, ne conduc undeva la 8% vot popular, la nivel de țară. Asta înseamnă că 9 persoane din 100 au votat cu PSD, care este și acum cel mai puternic partid. Știți ce înseamnă 9%? Dacă mă duc și văd care sunt membrii de partid ai PSD, ei spun că au 500.000 de membri. 500.000 x 3 =1.500.000. Asta denotă că au votat membrii de partid, soțul/soția, și unul dintre copii, sau rudă. Asta înseamnă politica pe neamuri. Și dacă PSD este votat doar de 9 persoane din 100, iar PNL de 7 din 100, până ajungem la 5%, care înseamnă două, trei persoane din 100. Vă dați seama că suntem în plină criză de legitimitate și acești oameni nu mai pot să ne impună niciun fel de lege, pentru că, în mod categoric, în straturile societății sunt fervenți care abia acum încep să fiarbă și să se opună unei clase politice, care este, defapt, o avortată a națiunii române?”, a conchis sociologul Valentin Fulger
Cine cu cine a votat la nivel de județ?
În Hunedoara au ieșit la vot 125.454 de oameni. Nici jumătate dintre cei cu drept de vot, iar județul nostru a rămas unul roșu. PSD a obținut și la Senat și la Camera Deputaților un număr aproape dublu de voturi.
PSD a adunat la Camera Deputaților, potrivit rezultatelor parțiale, 47.702 voturi, PNL 28.689 voturi, AUR are 12.951 voturi, USR-PLUS 12.317 voturi, iar pro România are 6.335 voturi.
Și la Senat, PSD are întâietate cu 48924 voturi, iar PNL 28456 voturi, AUR 13028 voturi,, USR-PLUS 12800 voturi și Pro Romania 6148 voturi.
Așa cum era de așteptat, Valea Jiului îl va da ca senator pe Cristian Resmeriță.
4 mandate, din cele 9 de la Hunedoara la Camera Deputaților, vor fi atribuite direct, în prima etapă de distribuire. Este vorba despre Cristian Resmeriță – Senat, PSD, și Natalia Elena Intotero și Ilie Toma, ambii PSD, precum și Vetuța Stănescu – PNL.
Pentru celelalte 5 mandate – 2 la Senat și 3 la Camera Deputaților – se așteaptă distribuirea națională.
Diana Mitrache