Inspectoratul Şcolar al judeţului Hunedoara a trimis şcolilor şi liceelor din tot judeţul instrucţiuni clare cu privire la modul în care se vor desfăşura examenele de final de an.
Mai mult, până atunci, în scurt timp, vor începe pregătirile finale, iar aici sunt câteva aspecte ce trebuie clar lămurite.
„Într-o sală de clasă nu vor fi mai mult de 10 elevi. De fapt, este un adevărat traseu, cu circuite, iar lucrurile se întâmplă exact ca într-un spital, numai că aici nu este vorba de bolnavi, ci de copiii prezenţi. Vor fi întâmpinaţi de un cadru medical, de o asistentă, şi sperăm că vom acoperi o parte din şcoli aşa, li se va lua temperatura, vor fi examinaţi sumar, ca să vedem dacă au probleme de sănătate. Apoi vor fi conduşi pe un anumit circuit, în sălile de clasă, după ce primesc măşti şi mănuşi”, a spus profesorul Ilie Pârvan, inspector general şcolar IŞJ Hunedoara.
Sunt şcoli care deja şi-au comandat termometre, iar acolo unde au un astfel de instrument, primăriile sunt răspunzătoare.
„În ceea ce priveşte termometrele, acestea sunt asigurate de primării, Iar măştile de Ministerul Educaţiei. Noi, în cursul zilei de luni am făcut o evaluare în toate unităţile de învăţământ pentru a vedea câţi elevi avem de clasa a VIII-a şi câţi de a XII-a, câte cadre didactice, personal auxiliar şi nedidactic, pentru că toţi trebuie să aibă echipament de protecţie”, a adăugat inspectorul general al IŞJ Hunedoara. Nu toţi copiii, însă, sunt obligaţi să vină la pregătirea ce va avea loc la şcoală. Cei care nu vor şi se tem de îmbolnăvire, pot face şcoala on-line. „Părinţii care nu doresc să trimită copiii la şcoală, nu îi trimit. Nu este nicio problemă. Şcoala doar creează un cadru de pregătire. Elevii pot beneficia, dacă ei consideră. Celor care nu vin li se va asigura o pregătire on-line. Nu înseamnă cp, dacă nu au venit, nu ne mai interesează. Cadrele didactice vor face o pregătire cu fiecare. Dar ce se întâmplă cu cei care nu pot reacţiona on-line, din localităţile şi comunităţile mai izolate. Avem reglementări care spun că şcoala, împreună cu ISJ, şi inspectorul ce răspunde de o anumită arie, asigură resurse şi sarcini de lucru”, a conchis profesorul Ilie Pârvan.
Pregătirile pentru examenele finale încep din 2 iunie şi ţin până în 12 iunie. În tot acest timp, fiecare şoală este obligată să se pregătească cu profesorii care vor face recapitulările finale, să fie gata să aplice distanţarea socială şi să se asigure că toţi copiii au acces la acestea.
Diana Mitrache