Un centru cu 4 locuri destinat bătrânilor cu probleme de sănătate și diverse grade de handicap, va fi deschis la Petroșani. DGASPC a câștigat unul dintre proiectele finanțate la nivel național și Consiliul Județean Hunedoara a aprobat cofinanțarea în ședința de joi.
Centrul Respiro este, așa cum îi spune și numele, o respirație în plus pentru aparținătorii unor bătrâni neinstituționalizați și aflați într-o stare de sănătate precară. Este cea mai bună soluție, atunci când asistenul personal, ori membrii familiei au nevoie de o pauză. Nu este deloc ușor să îngrijești bătrânii aflați în astfel de situații, mulți dintre ei țintuiți la pat și acest centru tocmai asta urmărește să facă. „ Este vroba despre un centru în care o persoană cu dizabilitate, care se află în grija membrilor de familie sau a unui asistent personal,care este plătit de primărie. Poate că acel asistent merge să își vadăși el de sănătate, sau se internează, vrea o perioadă de respiro, iar persoana de care are grijă, ca să mi fie internată într-un centru permanent, poate fi preluată, pe o perioadă de 30 de zile maxim, în acest centru. Aici i se asigură toate serviciile, iar asistentul respiră”, a spus Geanina Ianc, director DGASPC Hunedoara.
Contribuția Consiliului Județean Hunedoara la acest proiect va fi, prin DGASPC, de  11.546 de lei, banii fiind aprobați de forul județean la ultima ședință. Proiectul, însă, are o valoare de 125.856,21 de lei, iar specialiștii în acest domeniu spun că un astfel de centru este mai mult decât necesar la noi.  „El se adresează persoanelor cu dizabilități, adulte, iar această categorie a fost foarte mult neglijată de către autorități, mai ales în Valea Jiului, unde nu există niciun astfel de serviciu social. Este un semnal dat comunității, că acești oameni sunt improtanți pentru comunitate și că este necesar să avem mai multă grijă de ei”, a precizat și Alexandru Kelemen, membru al ONG Valea Jiului Implicată.
Nu mai puțin de 11 proiecte de acest fel au fost depuse la nivel național, iar Hunedoara a câștigat unul pentru Valea Jiului. În județul nostru sunt 19.000 de adulți cu dizabilități, neinstituționalizați, deci în familiile lor, care au mereu nevoie de sprijin. Ori, atunci când membrii familiei au nevoie de o pauză, pot cere acestui centru un respiro.
Diana Mitrache