Primul campionat de dupã Revolutia din 1989 a început cu 18 echipe, fiind câstigat la mare luptã – la golaveraj – de Universitatea Craiova antrenatã de Sorin Cârtu (care a câstigat si Cupa României), având în componentã primul jucãtor strãin în România, Roland Agalliu din Albania.

JIUL SI CORVINUL ACUZATE DE BLAT

Documentele vremii („Anuarul fotbalului românesc 1990-96”, vol. 7, pag. 14) consemneazã un moment dubios pe final de campionat. În etapa a 32-a, F.C. Bihor – Jiul, 1-3, echipa gazdã fiind acuzatã de „non-combat” si penalizatã cu patru puncte (oricum orãdenii erau retrogradatii…). În penultima etapã, meciul Corvinul _Univ. Craiova (0-2) a determinat si el decizii severe, respectiv penalizarea echipei  hunedorene cu douã puncte, suspendarea jucãtorului Hanganu pentru 4 etape si a antrenorului Ion V. Ionescu pe termen de un an „cooperativã”, privind clasamentul de atunci rãmâi siderat.

17-1

Din cele 18 participante de atunci, doar Steaua si Dinamo Bucuresti îsi mai pãstreazã identitatea. În rest, de discutat… Univ. Craiova si „Poli” Timisoara sunt niste actuale clone ale echipelor de atunci, Inter Sibiu, Gloria Bistrita, Corvinul, Sportul Studentesc, Rapid, Bacãul, F.C. Bihor, Brãila, Farul, „U” Cluj s-au dezintegrat, Petrolul, Jiul si F.C. Arges mai pâlpâie prin ligile judetene, F.C. Brasov se zbate prin Divizia „B”. Asadar din 18 echipe, de atunci, s-a ales praful de tot…

„A fost un meci (n.n. F.C. Bihor –Jiul 1-3) cu dublã interpretare. Cei de la Oradea au lãsat-o mai moale, dar si ai nostri au fãcut o partidã excelentã care ne-a adus acea victorie clarã”. PETRE DRÃGOESCU, fost presedinte la Jiul Petrosani în 1991-1992

17-2

CUM A RETROGRADAT JIUL ÎN 1991?

Dupã victoria dãtãtoare de oxigen din etapa a 32-a, 3-1 la oradea (Bâcu, Rãducu), sperantele au crescut în etapa urmãtoare, 4-0 cu F.C. Brasov (Bâcu, Lasconi). A venit ultima etapã, la Gloria Bistrita, unde ar fi fost necesar un rezultat de egalitate pentru evitarea regularizãrii, dar a fost un dezastru. Gloria lui Remus Vlad s-a mobilzat exemplar, nedorind sã mai trezeascã suspiciuni dupã acuzele de la Oradea, încheind într-un mod clar conturile, 5-0 cu o echipã Jiul nãucitã.

Asa s-a încheiat epopeea Jiului în Divizia „A”, începutã în comunism (1989), terminatã în capitalism.Jiul va reveni pe prima scenã dupã patru ani, în 1995. Una peste alta, marea deziluzie a vremurilor actuale, este comparatia de componentã a celor douã clasamente, la un interval de un sfert de veac…

Genu TUTU