Conducerea Complexului Energetic Hunedoara a format o comisie care va analiza situatia salarialã la nivelul societãtii. Majorarea salariului minim pe economie a creat discrepante. Existã salariati ai Complexului Energetic Hunedoara care au calificare si vechime si au acelasi salariu cu muncitorii necalificati.
“Începem o comisie care sã analizeze impactul cresterii salariului minim asupra salariilor. Au ajuns persoanele cu salariul minim sã aibã acelasi salariu cu persoanele care au calificare si nu este normal ca necalificatii sã aibã acelasi salariu cu cei cu vechime si experientã. Începem o analizã cu sindicatele, si într-o anumitã plajã la salariile cele mai mici vom discuta despre o reasezare a grilelor astfel încât sã nu se suprapunã salariul celui calificat cu salariul celui necalificat. Pe partea de jos, la salariile mici, se va discuta de niste cresteri salariale mai mari ca procent”, a declarat Viorel Stancu, directorul general al CEH.
Potrivit conducerii, la CEH sunt circa 300 de persoane care au salariul minim pe economie. “Noi nu stãm foarte bine cu banii, dar încercãm sã ajutãm oamenii la salariile mici. La salariul minim avem destul de multe persoane, dar cred cã sunt undeva la 200-300 de angajati care au salariul minim”, a mai spus sursa citatã. Si fostul director general al CEH, Mihael Melczer, a subliniat cã majorarea salariului minim afecteazã Complexul Energetic Hunedoara, în sensul în care sporul de periculozitate are o valoare de 10 procente din salariul minim.
Salariile compensatorii au fost plãtite
Disponibilizatii de la CEH au primit o nouã transã din salariile compensatorii. Persoanele care si-au încetat activitatea la Complexul Energetic Hunedoara în toamna anului trecut au primit cea de-a patra transã a salariilor compensatorii. Mai sunt de plãtit încã douã transe pentru cei care au mai mult de trei ani pânã la pensie. “Am plãtit a patra transã. Mai sunt de plãtit douã transe. Pe mãsurã ce ne apropiem de transa a sasea scad sumele si numãrul celor care beneficiazã de ele”, a declarat Viorel Stancu, directorul general al CEH. Potrivit contractului colectiv de muncã de la CEH, în cazul concedierilor colective s-au acordat salarii compensatorii în functie de numãrul de ani pe care îl avea angajatul pânã ajungea la pensie. Astfel, angajatii care aveau mai putin de un an pânã la pensie au beneficiat de un salariu mediu brut (3400 lei brut), salariatii care mai au între unu si trei ani pânã la pensie – trei salarii medii brute pe unitate, salariatii care au mai mult de trei ani pânã la pensionare vor beneficia de sase salarii medii brute. Valoarea salariului mediu brut este de aproximativ 3.400 lei
Monika BACIU