În prima zi a lunii august celebrăm salvatorii montani și, ca de fiecare dată toți iubtorii muntelui își îndreaptă un gând bun spre cei care, la nevoie, ne sunt aproape. Doar că, și de această dată, oamenii care salvează vieți ne spun că ar avea nevoie de un pic mai mult ajutor din partea celor ce fac legi. De ce? Pentru că mereu trebuie să aștepte în trafic, deși, poate, undeva într-o râpă, cineva se zbate între viață și moarte.,
Salvatorii montani spun că sunt ani de zile în care au tot încercat să atragă atenția că ar avea nevoie de semnale luminoase și acustice cu care să treacă mai ușor în traficul aglomerat. E vorba despre misiunile pe care le au în diverse locuri și, dacă pe munte nu e nicio problemă, acestea se ivesc în traficul aglomerat spre locul în care se găsesc oamenii ce trebuie salvați. „Ne-ar fi de mare folos acel amendament la lege prin care ni s-ar aproba folosirea semnalelor acustice și luminoase pe autospecialele salvamont. Nu neapărat ne fac rapizi în trafic, ci vorbim despre cursivitatea în trafic. Asta, ca să ajungem într-un timp util la accidentați, care așteaptă să îi salvăm și să îi aducem în siguuranță la poalele muntelui, de unde îi preia serviciul de ambulanță”, a spus Ovidiu Bodean, șeful Salvamont Hunedoara.
Și astfel de piedici întâmpină salvamontiștii la fiecare misiune, fără excepție. Asta, pentru că problemele nu apar doar în zona turistică unde sunt puncte fixe. „La toate intervențiile simțim lucrul acesta, pentru că trebuie să ne deplasăm în limitele legii, altfel carnetele ne vor fi suspendate. Trebuie să așteptăm în trafic, la semafoare, chiar dacă e ambuteiaj, stăm și alții ne așteaptă pe noi. Aglometarția de pe șosele o vede toată lumea, iar omul care așteaptă după noi, așteaptă și mai mult, că, la ora actuală, legea nu ne permite să folosim semnalele acustice și luminoase”, mai spune Ovidiu Bodean, șeful Salvamont Hunedoara.
Dintre toate serviciile ce pot folosi girofare în trafic, doar Salvamont nu poate. Traficul îngreunat le dă bătăi de cap și, uneori, accidentații, rătăciții, sau cei care sună la 112, așteaptă mult prea mult. Iar în astfel de situații, timpul e vital. Și, ca să fie și mai grav, echipele de la noi au fost chiar amendate în trafic, în timpul misiunilor, din cauza depășirii vitezei.
Diana Mitrache