JUBILEU. 50 DE ANI (1970) / JIUL, VICECAMPIONII… APĂRĂRII!

Periodic, o poveste dedicată unei echipe sportive din Valea Jiului, cu aniversare rotundă în 2020.

– 1969-1970, sezonul de campionat cu nr.52 anul revenirii României la un Campionat Mondial (Mexic ’70).

– U.T.A. lui Gormea, Broşovschi, Lereter, Domide sau Otto Dembrovschi, campioana României pentru a  6-a oară!

– Jiul Petroşani, printre protagoniste, locul 7 (din 16 echipe) având în faţă echipe de talia lui Dinamo, Univ. Craiova, Steaua sau Rapid.

– Un campionat în care băteam Steaua (1-0), Dinamo (1-0) sau U.T.A. (1-0).

– Peronescu şi Ion Constantin marcau câte 8 goluri fiecare.

Jiul începe acest sezon cu o achiziţie înlinia de atac, Ion Constantin de la echipa de tineret a Stelei, un jucător de gabarit, cu un dezvoltat simţ al porţii. Prima etapă (16 aug. 1969)  este una care va rămâne multă vreme întipărită în memoria iubitorilor de fotbal. Într-un meci televizat, la Bucureşti, cu Dinamo, Jiul conduce în minutul 21 cu  2-0 prin golurile lui Peronescu! Apare însă la rampă Florea Dumitrache, care punctează de trei ori până la pauză, 3-2! Dinamo joacă dur, la intimidare, cu Stoenescu şi  Cornel Dinu în rol de principali „killeri”, rând pe rând  Libardi şi Georgevici părăsind terenul. Portarul Vasile  Stan este şi el  accidentat, nu se mai poate face nicio înlocuire, intră în poartă Al. Georgescu, care, firesc, mai încasează două goluri, în final Dinamo învingând cu 5-2…
Jiul are un parcurs bun, cu victorie, 1-0 la Steagul Roşu Braşov, 1-0 cu Steaua, 3-0 cu A.S.A. Tg. Mureş, 1-1 la Dinamo Bacău,  terminând turul pe locul 5. În etapa a 3-a returului, Jiul reuşeşte după mulţi ani să învingă pe Dinamo, scor 1-0, gol Naidin (min. 42), într-un meci în care Dinamo alinia opt internaţionali în teren, Jiul cu debutantul Matei Popescu, „paznic” la Pârcălab. Şi în Capitală, la 12 aprilie 1970 (etapa a 21-a), Jiul va conduce Steaua cu 1-0 (gol Ion Constantin), pierzând în min.86 prin golul lui Creiniceanu! În etapa a 25-a, Jiul spulberă la Tg. Mureş pe A.S.A. cu 3-0, toate golurile fiind reuşite de Ion Constantin!
A fost un  campionat 1969-1970 cu totul atipic (semănând oarecum, cu ce se întâmplă acum…), disputându-se în trei părţi. Turul în toamnă, apoi câteva etape din retur până la finalul lui aprilie, apoi două luni de pauză datorate  participării echipei Naţionale la Campionatul Mondial din Mexic şi, în fine, ultimele etape şi fazele finale ale Cupei României, disputate la final de iunie şi început de iulie, după  Mondialul Mexican.
GENU TUTU