Dacã nu ar fi poluat cu PET-uri si materiale textile, Jiul ar fi cea mai purã apã din România. Statisticile dau calitatea apei de la noi drept una dintre cele mai bune din tarã, iar asta pentru cã izvoarele sunt foarte aproape si doar indolenta oamenilor fac ca poluarea sã fie simtitã, pentru cã marii poluatori si-au întrerupt activitatea demult.
„Din Valea Jiului pleacã o apã foarte bunã pe cursul de apã, asta si datoritã investitiilor fãcute, atât de Apa Serv, cât si de unitãtile miniere. Nu avem probleme din punct de vedere fizico-chimic al apei. Vreau sã vã spun cã în statisticile fãcute de Apele Române din Bucuresti, calitatea apei râului Jiu, la intrarea în Defileul Jiului, este clasa 1 de calitate, fiind una dintre cele mai curate ape din România”, a spus Sorin Corici, sef Sistem Hidrotehnic Ape Jiu. Statia de epurare de la Dãnutoni scoate o apã aproape purã, pe care o deverseazã apoi în Jiu si nicio preparatie a cãrbunelui nu mai functioneazã. Singurii poluatori sunt cei care aruncã materiale în apã si, la fiecare ploaie acestea ajung sã sufoce râul Jiu. „Avem o problemã privind poluarea vizualã, cu PET-uri si textile si deseuri. Sigur, la orice inundatie ies în evidentã mai mult decât oricând si este cea mai mare problemã pentru noi, însã, o regãsim în toatã tara”, a mai adãugat Sorin Corici, sef Sistem Hidrotehnic Ape Jiu.
Sistemul hidrotehnic din Valea Jiului are mai multe statii care verificã periodic calitatea apelor de aici. Este vorba despre 6 statii automate care verificã intensitatea precipitatiilor, cantitatea de zãpadã cãzutã si temperatura aerului si existã si statie automatã ce verificã calitatea apei la intrarea dinspre Petrosani în Defileul Jiului, care face parte dintr-un proiect amplu ce s-a desfãsurat la nivelul întregii tãri.
Diana Mitrache