D incolo de ,,momentul central” din 6 august a.c., împlinirea a 40 de ani de la inaugurarea stadionului ,,Petre Libardi” (Jiul) din Petroșani, plus celelalte jubilee prezentate în edițiile Cronicii Văii Jiului, am mai descoperit o… chichiță jubiliară: se împlinesc 50 de ani de când a debutat la Jiul Petroșani, cel care va deveni un jucător emblematic al echipei, Adalbert (Bela) Rozsnyai! El va fi prezent la Petroșani la evenimentul din 6 august a.c., chemat în calitate de invitat de onoare.
”L-am tras pe Lăcătuș de mânecă”
Dincolo de aspectele de ordin academic, conf. Univ. Dr. Csaba Lorinț, decanul Facultății de Mine a Universității din Petroșani este și un mare pasionat al fotbalului. Anii studenției (1999-2003) l-au apropiat foarte mult de rugby, de Știința Petroșani. Dar nu uită un moment întâmplat la mijlocul deceniului 8 din veacul trecut, de pe actualul stadion ”Petre Libardi”.
”Aveam 9 ani, era în vara lui 1986. Steaua București venise la Petroșani pentru un meci cu Jiul (nr. 21 iunie 1986, semifinala Cupei României, Jiul – Steaua 1-2). A fost o nebunie, vreo 20000 de spectatori. Jiul abia promovase în Divizia ”A”. Nici acum nu știu prin ce conjunctură am ajuns la stadion, luat de valul copiilor de la bloc, ceva de genul ăsta. Am rămas fascinat de atmosferă, de lume, de fotbaliști. La finalul meciului nu știu prin ce împrejurare am ajuns undeva între tunelul pe unde veneau jucătorii și terenul de joc. La un moment dat, ieșea de pe teren grupul celor de la Steaua. M-am îndreptat spre ei și l-am prins pe Marius Lăcătuș de mâneca de la tricou. Aproape că nu mai vroiam să-i dau drumul, dar până la urmă s-a eliberat din strânsoarea mea. Am rămas ani de zile focusat pe acea imagine și uite, acum, apropo de aniversarea stadionului, mi-am readus aminte” povestește Csaba Lorinț.
”În altă ordine de idei” – povestește decanul Facultății de Mine – în anii studenției mele, la începutul anilor 2000, îmi aduc aminte de meciurile memorabile de pe stadionul Știința cu generațiile unor rugbyști-studenți de mare valoare, precum Al. Lupu, Bolea ”Buldogul”, Marian Constantin, Daniel Ivan, Piu, Drăgoi, Claudiu Stelian, Pingert, frații Buburuzan. Erau dueluri aprige pe Știința, sus la Brădet, studenții fiind suporteri înfocați.
GENU TUTU