Mai multe râuri din zona montanã a judetului Hunedoara au fost puse sub protectie. Guvernul României a aprobat „Hotãrârea Guvernului privind aprobarea criteriilor de selectare si a listei sectoarelor cursurilor de apã care nu sunt afectate de activitãti umane în care este interzisã realizarea de lucrãri si activitãti ce pot afecta starea ecologicã a apelor”.
Actul normativ defineste sectoarele de cursuri de apã dar si criteriile aferente, în relatie cu realizarea de noi lucrãri si activitãti pe ape, sau care au legãturã cu apele, care nu pot afecta starea ecologicã a apelor, tinând cont de factorii socio-economici, de cerintele protectiei mediului acvatic, respectiv necesitatea protejãrii salmonidelor (familie de pesti rãpitori) precum si evitarea fragmentãrii cursurilor de apã.
În zona montanã a judetului Hunedoara mai multe cursuri de apã intrã sub incidenta legii. Este vorba de râurile, Baleia, Balomir, Ausel, Braia, Buta, Cimpa, Jiet, Jiu de Est, Jiu de Vest, Maleia, Pârâul Galben, Pilug, Rãscoala, Sterminos, Tãia, Zãnoaga.
În sectoarele stabilite vor fi permise numai realizarea de noi lucrãri si activitãti care nu afecteazã starea ecologicã a apelor. Criteriile de selectare si lista sectoarelor cursurilor de apã în care este interzisã realizarea de lucrãri si activitãti pe ape sau care au legãturã cu apele se va actualiza periodic, pe baza informatiilor furnizate de Administratia Nationalã „Apele Române”.
Criteriile de selectare a sectoarelor cursurilor de apã prevãzute în actul normativ aprobat constau în localizarea acestor sectoare de cursuri de apã, la altitudini mai mari sau egale cu 1500 mdMN (metri deasupra Mãrii Negre).
Asadar, prin aceastã hotãrâre de guvern s-au aprobat criteriile de selectare si a listei sectoarelor cursurilor de apã care nu sunt afectate de activitãti umane unde se interzice realizarea de lucrãri si activitãti pe ape care pot afecta starea ecologicã a apelor dar si crearea cadrului legal necesar implementãrii mãsurilor de naturã strategicã, menite sã conducã la protectia resurselor de apã si a ecosistemelor acvatice.
“Aceste mãsuri vor fi cuprinse în cadrul planurilor de management bazinale, planurilor de management al riscului la inundatii, planurilor de management ale ariilor naturale protejate, precum si în cadrul altor planuri/strategii nationale, judetene si, dupã caz, locale. Lucrãrile si activitãtile care se desfãsoarã sau se construiesc pe ape sau care au legãturã cu apele, pentru care se aplicã prevederile acestui act normativ, sunt reprezentate de lucrãrile de barare transversalã, lucrãrile în lungul râului ce ar afecta conectivitatea longitudinalã, sau prelevãrile si restitutiile/derivatiile, care influenteazã regimul hidrologic”, aratã Guvernul.
Cosmin BACIU