“Se preconizeazã secetã si dacã este soare nu bate nici vântul ce punem în loc dacã îmi închizi cãrbunele, îmi închizi Deva, Severin, Doicesti… De unde iau energie? Ce pui în loc?” – Iulian Iancu, presedinte Consiliul Natioanl Român de Energie, component al Consiliului Mondial de Energie.
Prezent la ultimele conferinte ale Consiliului Mondial de Energie, respectiv Consiliul National Director de Energie, ce au avut loc în luna martie la Bucuresti, dr. ing. Valeriu Plesea, din Petrosani, membru al Consiliului National de Energie/Consiliul Mondial de Energie CNR-CME, a stat alãturi de Iulian Iancu – presedinte CNR-CME, Cãtãlin Ivan – europarlamentar, Sergiu Celac – ambasador, presedintele Institutului Român de Studii Industriale, acad. Ioan Haiduc – presedintele Academiei Române, alti academicieni, secretari de stat, consilieri, profesori universitari, cercetãtori, dar ti reprezentantul României la Bruxelles, Tom Holst – manager Chevrom etc.
Despre energie în general si minerit în special, Valeriu Plesea a vorbit pe larg în “Cronica Vãii Jiului”. Oamenii de stiintã, energeticienii mondiali si nationali
Ieri, toate concluziile acestor conferinte pe probleme energetice au fost fãcute publice de cãtre presedintele CNR-CME, Iulian Iancu, având în vedere cã astãzi are loc sedinta Consiliului Suprem de Apãrare a Tãrii – CSAT.
Acesta a pledat pentru neînchiderea Complexului Energetic Hunedoara, respectiv a minelor, preluând ceea ce a declarat cercetãtorul stiintific de la Petrosani, Valeriu Plesea, chiar în plenul conferintei de la Academia Românã: “Când vântul nu va mai bate, când apele nu vor mai curge, când soarele nu va mai strãluci, am convingerea cã-ti vor îndrepta atentia spre industria minierã, în sensul cererii energiei pe cãrbune”.
Doar cã Iulian Iancu a fost mai nuantat. “Se preconizeazã secetã si dacã este soare nu bate nici vântul ce punem în loc dacã îmi închizi cãrbunele, îmi închizi Deva, Severin, Doicesti… De unde iau energie? Ce pui în loc?” – a declarat, ieri, Iulian Iancu, la Palatul Parlamentului.
În prezent, cererea de energie pe cãrbune este micã, pentru cã Dunãrea, lacurile de acumulare sunt pline, dar cãrbunele, respectiv energia pe cãrbune trebuie sã devinã resursã strategicã si ca urmare discutatã în CSAT-ul de astãzi.
“Sunt la Palatul Parlamentului cu personalitãtile din energeticã. Trendul este bun pentru noi, cei din cãrbune. Ministrul Energiei a dat termen de 30 de zile
pentru modificarea hotãrârii de guvern pentru reducerea certificatelor verzi. Vom vedea mâine dacã energia pe cãrbune va fi pe ordinea de zi a CSAT-ului”- a declarat, Valeriu Plesea, de la Bucuresti, unde are loc Consiliul National Director al Energiei.
Ileana Firtulescu